'Vrouwen gaan niet zomaar over tot abortus'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het aantal abortussen in Nederland moet omlaag, vindt minister Edith Schippers van volksgezondheid.  Daarom wil ze dat huisartsen een grotere rol gaan spelen. Zij kennen de achtergrond en omgeving van hun patiënten beter dan 'anonieme' abortusklinieken en kunnen vrouwen daardoor beter begeleiden in hun keuze een zwangerschap te beëindigen of niet. Het is een redenatie die de minister op kritiek komt te staan.

Kristel van Teeffelen

In een interview met het Nederlands Dagblad zegt Schippers te schrikken dat Nederlandse vrouwen zo'n 27.000 abortussen per jaar plegen. Dat zijn er te veel, vindt ze, abortus moet geen verkapte anticonceptie zijn. In het voorjaar komt de minister met een wetsvoorstel dat huisartsen de mogelijkheid geeft de abortuspil voor te schrijven. Vrouwen tot zes weken en twee dagen in hun zwangerschap, kunnen dan ook bij de huisarts terecht. Dat zal de abortuscijfers omlaag brengen, denkt Schippers.

Annet Jansen, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, kijkt op van de uitspraken over hoge abortuscijfers. Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is al jaren stabiel - sterker nog het daalt licht. En vergeleken andere landen bungelt Nederland onderaan.

Waar wel wat te winnen valt, is het aantal vrouwen dat meerdere keren een abortus pleegt, denkt Jansen. "In ongeveer een derde van de gevallen gaat het om recidivisten. Dat aandeel is hoog. Duidelijke voorlichting over en de beschikbaarheid van anticonceptie lijkt me daarom belangrijker."

Een abortuskliniek gaat dat gesprek over anticonceptie ook altijd aan, aldus Jansen. "Het past in een goede nazorg die wij wettelijk moeten leveren." Maar wat zij merkt is dat de middelen voor veel vrouwen best prijzig zijn. Anticonceptie zit voor de meeste groepen niet meer in het basispakket.

Begeleiding

Ook Fiom, een organisatie die vrouwen die ongewenst zwanger zijn adviseert, vindt dat Schippers zich niet zou moeten focussen op het omlaag brengen van de abortuscijfers, maar op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. "Als je vindt dat het aantal abortussen omlaag moet, dan klinkt daar toch een waardeoordeel in door. Vrouwen die voor een abortus kiezen, maken die keuze niet zomaar", zegt directeur Ellen Giepmans.

Zij vraagt zich bovendien af of Schippers de rol van huisartsen niet overschat. Er zullen in hechte gemeenschappen zeker huisartsen zijn die hun patiënten goed kennen, maar dat is lang niet altijd meer zo.

Daarnaast is het de vraag of de begeleiding van het keuzeproces door de huisarts het abortuscijfer werkelijk omlaag gaat brengen. Jenneke van Ditzhuijzen, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de psychische gezondheid van vrouwen die een abortus meemaken: "Dat zou impliceren dat vrouwen nu onvoldoende nadenken over hun besluit en dat is zeer zeker niet het geval."

Deze kanttekening staat los van het voorstel om huisartsen de mogelijkheid te geven een abortuspil voor te schrijven, dat volgens Van Ditzhuijzen een welkome aanvulling kan zijn op het huidige zorgaanbod rond abortus. Ook Rutgers, het kennisinstituut voor seksualiteit, staat achter dat plan. Hoe meer opties vrouwen hebben, hoe beter, aldus de organisatie. Naast de anonieme abortuskliniek - waar sommige vrouwen bewust voor kiezen - zullen er ook vrouwen zijn die de huisarts juist als laagdrempelig ervaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden