Vrouwen en mannen in één bajes

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Sorgdrager van justitie wil de mogelijkheid onderzoeken vrouwelijke en mannelijke gedetineerden onder te brengen in één gevangenis.

De D66-bewindsvrouw schrijft dat in een wetsvoorstel dat ze gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze, zogenoemde Beginselenwet, zijn de rechten en plichten van gevangenen - vaak opnieuw of gemoderniseerd - vastgelegd.

De vrouwen en mannen zullen ondergebracht worden in verschillende, gescheiden afdelingen van de inrichting. Maar de minister vindt dat - als dat kan - gezamelijke activiteiten ontplooid kunnen worden.

De minister stelt voor binnen de inrichtingen flexibeler regels te hanteren. Daarmee kan snel en effectiever ingespeeld worden op een plotseling veranderende samenstelling van de gevangenisbevolking. Zij wil ook binnen een gevangenis verschillende regimes toestaan, zodat een directie meer mogelijkheden krijgt om gestraften al of niet meer bewegingsvrijheid te geven.

Ten overvloede zijn de grondrechten nog eens vastgelegd. Daarnaast wordt meteen gezegd dat die rechten - zoals de integriteit van het lichaam - voor gestraften ingeperkt kunnen worden. Zo kan volgens de Beginselenwet onder omstandigheden een urine-test worden afgedwongen of een onderzoek gedaan worden in het lichaam.

De inspraak wordt in de voorstelde wet ingeperkt. Aan elke inrichting blijft een commissie van toezicht verbonden, maar die behandelt alleen duidelijke klachten. De directie is niet meer verplicht een visie op de inhoud van de klacht te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden