Vrouwen eindelijk weer welkom op de Champs-Élysées

'La Course' is het resultaat van twee jaar lobbyen en het besef dat beide seksen de toekomst van de wielersport bepalen

MAUBOURGUET - La Course is nog lang geen Tour Féminin. "Maar het begin is er", meent Marianne Vos hoopvol. Het vrouwenpeloton krijgt morgen na een jarenlange absentie ruim baan op de Champs-Élysées. De Tourorganisatie zwichtte voor de wensen van Vos om net als vroeger een koers voor vrouwen op te hangen aan het grootste jaarlijkse sportevenement.

Maar wat kostte het overredingskracht en ellenlange gesprekken, herinnert Vos zich. Bij de rechtenhouder van de Tour, de ASO, stak niet meteen gejuich op, toen Vos in het kantoor in Parijs haar ideeën op tafel legde. De herinnering aan de hoofdbrekende tijden van Leontien van Moorsel waren nog te vers.

De ASO moest destijds stevig leuren met de vrouwentour. De steden en dorpen die wel geld overhadden voor een start of finish, lagen zelden op een overbrugbare afstand. Rensters maakten onmogelijk verplaatsingen, met als gevolg dat de wedstrijd doodbloedde.

La Course is de wedergeboorte van het internationale vrouwenwielrennen. Zo mag je de wedstrijd van 89 kilometer door de lichtstad gerust typeren van Vos. De Tour is de Tour, groter dan welke koers ook. De vrouwenedities van Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl verbleken in de schaduw van de Ronde van Frankrijk. "Dit is misschien wel groter dan de olympische wegwedstrijd", durft de Nederlandse alleskunner de vergelijking aan.

"Wij zijn eindelijk weer onderdeel van de Tour." Vos wenst geen slecht woord te slijten aan de ASO. De relatie is broos. Toch weet zij als geen ander dat haar sport jarenlang werd doodgezwegen door de organisatie. Lastig in te passen in de mannenkoers, heette het. Commercieel onaantrekkelijk. Conclusies die steevast in het nadeel van de vrouwen uitpakten.

Vos zette twee jaar geleden een volhardende lobby op. Aangespoord door haar olympische titel en de miljoenen langs het parcours in London, meende Vos met een aantal andere rensters dat het tijd was het ijzer te smeden. "Wij zijn gaan nadenken wat we konden doen om het vrouwenwielrennen te promoten. Dan kom je snel bij de Tour uit."

Tourbaas Christian Prudhomme ging vorig jaar overstag. Hij zag uiteindelijk in dat beide seksen de toekomst van de wielersport bepalen en niet een.

"Nou, ik heb dit echt niet alleen voor elkaar gebokst", zegt Vos bescheiden. "Anderen hebben net zo veel een voortrekkersrol vervuld. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken."

De eerste stap is gezet, meent Vos, die het niet bij een paar rondjes wil laten op Frankrijks beroemdste boulevard. "Met de ASO wordt verder gedacht over de komende jaren. Deze pilot is daarom heel belangrijk." Drie jaar wil de Tour het idee van Vos aanzien. Ze heeft goede hoop dat het huwelijk dit keer duurzaam is. "Dit is een dusdanige grote organisatie, dat als zij ergens aan beginnen, ze het ook afmaken."

De Tour biedt Vos en co. zondagmiddag een miljoenenpubliek en een live-uitzending in meer dan honderd landen. Wat kun je je nog meer wensen? Vos: "In de toekomst zijn er wel meer combinaties mogelijk. Niet alleen met de wedstijden van de ASO, maar ook wereldwijd. Het hoeft niet per se over hetzelfde parcours te gaan of op dezelfde dagen."

Rechtstreeks te volgen

La Course start om 12:50 uur. De NOS zendt de wedstrijd zondagmiddag rechtstreeks uit tussen 14.00 uur en 15.00 uur op radio en televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden