Vrouwen draaien op voor de zorgtaken

null Beeld anp
Beeld anp

Vrouwen nemen de zorgtaken op zich als hun man hulp nodig heeft en geen beroep kan doen op de overheid. Andersom doen mannen dat niet of nauwelijks. De terugtredende overheid draagt haar taken dus vooral over op vrouwen, concludeert socioloog Niels Schenk uit onderzoek waarop hij gisteren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam promoveerde.

Onno Havermans

Over iets meer dan een jaar nemen de gemeenten een deel van de taken uit de huidige AWBZ voor hun rekening. Voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging zal vaker een beroep worden gedaan op eigen verantwoordelijkheid en hulp van partners, familie of vrienden. Uit het onderzoek blijkt dat mannen die hulp niet bieden.

"Ten dele zijn mannen echt minder in staat om voor hun partner te zorgen", legt Schenk uit. "Vrouwen zijn op latere leeftijd gezonder dan mannen, ze leven ook langer. Maar dat kan niet verklaren waarom mannen helemaal geen hulp bieden en vrouwen wel. Daar geeft mijn onderzoek ook geen antwoord op. Op basis van eerder onderzoek is duidelijk dat vrouwen vaker zorg- en huishoudelijke taken op zich nemen. Vrouwen zijn meer uren gaan werken, maar ze doen nog steeds veruit het meeste van het huishoudelijke werk, zelfs als ze meer verdienen dan hun man."

Hoogopgeleiden
Zelf herkent de onderzoeker zich niet in dat patroon. "Wij hebben het zo verdeeld dat wij beiden een dag in de week voor onze kinderen kunnen zorgen. Als mijn vrouw later zorg nodig heeft zal ik die verlenen als mijn gezondheid dat toelaat. Dat ik me niet herken in het patroon dat ik gevonden heb, heeft wellicht te maken met het gegeven dat wij behoren tot een relatief kleine groep hoogopgeleiden. Bij hoogopgeleiden is gemiddeld genomen de taakverdeling evenwichtiger verdeeld."

Opmerkelijk is dat vrouwen vooralsnog geen last lijken te hebben van de onevenwichtige verdeling met betrekking tot zorg. "Vrouwelijke partners die zorg verlenen blijven heel tevreden met hun leven, die zorgtaken lijken daarop nauwelijks invloed te hebben", zegt Schenk. "Waarschijnlijk vinden die vrouwen het wel zwaar - ik heb ze dat niet gevraagd - maar het heeft nauwelijks invloed op hun welbevinden. Aan de ene kant ervaren vrouwen waarschijnlijk positieve gevoelens doordat zij hun partner kunnen helpen, aan de andere kant kan het zorgverlenen een zware wissel trekken op hun gemoedstoestand. Het is goed mogelijk dat ik over de gehele linie geen effecten zie omdat de twee tegengestelde effecten elkaar opheffen."

Arbeidsparticipatie
Toch voorziet Schenk problemen. "Het verplaatsen van verantwoordelijkheden van de overheid naar individuen lijkt vooral gevolgen voor vrouwelijke partners te hebben. Dat kan gaan wringen als je tegelijkertijd de arbeidsparticipatie van vrouwen wilt bevorderen. Het is moeilijk voor te stellen dat je zowel verwacht dat vrouwen meer van de zorgtaken overnemen van de overheid en tegelijkertijd verwacht dat vrouwen meer uren gaan werken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden