Vrouwen doen aan meer dan alleen liefdadigheid

Steeds meer vrouwen krijgen een koninklijke onderscheiding. Maar te vaak om de verkeerde reden, menen critici. „Te weinig worden voorgedragen vanwege hun werk.”

Seada Nourhussen

Van de ruim 3500 mensen werden er dit jaar 1206 vrouwen gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Vijf jaar geleden waren dat er 816. Een behoorlijke stijging dus. „Maar er zijn nog maar weinig vrouwen die vanwege hun beroep worden voorgedragen voor een lintje”, zegt Orchida Bachnoe van het Kapittel voor de Civiele Orden, het college dat de regering adviseert over toekenning van koninklijke onderscheidingen.

Bachnoe: „Vrouwen die een lintje krijgen, komen vaak uit de liefdadigheidshoek. Wij willen laten zien dat vrouwen niet alleen op het terrein van vrijwilligerswerk veel betekenen voor de maatschappij, maar dat ze ook op professioneel vlak heel actief zijn.”

Het adviescollege houdt daarom vandaag in samenwerking met het ministerie van binnenlandse zaken en E-Quality – kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit – het seminar ’Lintje zoekt vrouw’. Tijdens het seminar worden maatschappelijke- en overheidsinstellingen, vrouwennetwerken, migranten- en vluchtelingenorganisaties, het bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen geïnformeerd over de ingewikkelde decoratieprocedure voor een koninklijke onderscheiding. „Want onbekendheid met wijze van voordragen en de mogelijkheden liggen mede ten grondslag aan het tekort aan vrouwelijke professionals én minderheden die onderscheiden worden.”

Volgens Joan Ferrier, directeur van E-Quality, is er bij bedrijven en organisaties geen automatisme om vrouwen of minderheden voor te dragen voor een lintje. „Er bestaat nog steeds een beeld in de maatschappij dat vooral witte mannen van middelbare leeftijd veel betekenen voor de maatschappij. Dat stereotiepe beeld moeten we doorbreken.”

Welk belang heeft het ’decoreren’ van meer vrouwen en allochtonen met een koninklijke onderscheiding voor de emancipatie van deze groepen? „Ze worden publiekelijk geëerd en gewaardeerd voor hun werkzaamheden en hun invloed daarmee op de maatschappij”, zegt Ferrier. „Ze staan dan bekend als rolmodel en kunnen dienen als voorbeeld en inspiratie voor andere vrouwen of minderheden. Net zolang tot het ’gewoon’ wordt. Dat is niet alleen belangrijk voor vrouwen en niet-Nederlanders, maar ook voor de integratie als geheel.”

Maar welk gewicht heeft een koninklijke onderscheiding nog in deze tijd, waarin jaarlijks duizenden mensen een lintje krijgen opgespeld? „Het lintje heeft een symbolische betekenis, maar je kunt er wel degelijk een statement mee maken”, vindt Bachnoe. „Een lintje betekent dat je bent gezien. Het kan vrouwen en minderheden die nu al veel doen in het bedrijfsleven of bij de overheid, een boost geven. Dat willen wij ook bewerkstelligen, maar dan moeten ze wel worden voorgedragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden