Vrouwen die borstkanker hebben gehad kunnen nu eindelijk een hypotheek krijgen

Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. Beeld anp

Vrouwen die borstkanker overleven krijgen een grotere kans om bijvoorbeeld een hypotheek te krijgen. Nu zijn ze vaak tienduizenden euro’s duurder uit.

Veel mensen krijgen na een kankerdiagnose ondanks herstel geen levensverzekering, of ze moeten tot tienduizenden euro’s extra aan premie betalen. Verzekeraars durven die verzekering – vaak nodig om een hypotheek te krijgen – niet aan, omdat ze vrezen dat de ziekte terugkomt. Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum (IKNL) hebben een rekenmodel opgesteld waarmee verzekeraars de overlijdensrisico’s kunnen inschatten op basis van actuele, verbeterde prognoses voor borstkankerpatiënten. Het Verbond van Verzekeraars omarmt het model.

Het is de eerste variant van kanker waarvoor deze methode is opgesteld. Ook jonge patiënten met andere kankervormen klagen over dit probleem. Onderzoekers en patiëntenvereniging willen kijken of het model ook haalbaar is voor patiënten met kanker in andere organen, zoals melanoom en zaadbalkanker.

Zeven jaar geleden bleek al dat 60 procent van jonge kankerpatiënten die overleefden, geen levensverzekering kon krijgen of een flink hogere premie moest betalen. Dat probleem is nu schrijnender, omdat de prognose voor patiënten met deze ziekte alleen maar gunstiger is geworden. Daarom vroegen het Verbond van Verzekeraars en patiëntenvereniging NFK de onderzoekers van het IKNL om actuele gegevens van alle ruim 23.000 vrouwen met borstkanker te bekijken. Dat is nu gebeurd, waarbij de onderzoekers ook rekening hielden met de sterfterisico’s van vergelijkbare groepen vrouwen die geen kanker hebben.

Rekenmodel

IKNL-onderzoeker Marissa van Maaren verwacht dat het model vooral voordeel oplevert voor vrouwen waar de tumor uitgroeide tot zogeheten fase 3 – dat is de ernstige vorm zonder dat er uitzaaiingen bijkomen. “Voor alle patiëntengroepen geldt dat de tijd die men overleeft na de behandeling heel belangrijk is. Als die stijgt, neemt de kans om op lange termijn nog in leven te zijn heel sterk toe. Uit het model blijkt dat ook te gelden voor fase 3.”

Verzekeraars zijn juist bij deze ernstige tumorvorm tot nu toe het terughoudendst. Het moment waarop een vrouw een aanvraag voor een ­levensverzekering doet, is dus een ­belangrijke factor. Haar extra risico op overlijden binnen tien jaar kan bijvoorbeeld twee jaar na de behandeling zes procentpunt zijn, terwijl het vijf jaar daarna is gedaald naar vier – dalingen waarmee verzekeraars zich vaak geen raad weten.

Onderlinge verschillen

De extra premie die mensen na een kankerbehandeling moeten betalen kan voor een levensverzekering met een looptijd van twintig jaar oplopen tot tienduizenden euro’s. Volgens patiëntenvereniging NFK verhogen alle verzekeraars de premie voor een levensverzekering voor mensen die kanker overleefden, maar zijn er grote onderlinge verschillen. Een patiënt die verschillende offertes opvroeg zag de premie bij de een stijgen van 9 naar 143 euro toen de medische geschiedenis bekend was, de andere verzekeraar hoogde de premie op van 7 naar 11 euro. “Verzekeraars zijn vrij in hun keuzes, maar we hopen dat met dit model ook die willekeur afneemt”, zegt NFK-directeur Arja Broenland. Het Verbond van Verzekeraars raadt mensen aan verschillende offertes op te vragen, omdat verzekeraars zelf kunnen beslissen of ze met het model werken.

Het model heeft ook nadelen. Terwijl veruit de meeste vrouwen sterker zullen staan bij de verzekeraar, zal een enkeling juist een hogere premie moeten betalen. Ook kan het voor patiënten confronterend zijn om precies hun extra stervens­risico op papier te zien. Maar dat is nog altijd beter dan negatievere cijfers die onterecht zijn, stellen onderzoekers en patiëntenvereniging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden