'Vrouwen denken abstracter'

Karin Huizinga studeert technische natuurkunde in Delft. Eén op de tien van haar medestudenten is vrouw. ,,Bij praktica worden vrouwen eerder geholpen.”

Het heeft lang geduurd voor Karin Huizinga (23) besefte dat ze echt heel goed in bètavakken was. Ze begon op de havo, waar wiskunde en natuurkunde haar lievelingsvakken waren. Daarna maakte ze het vwo in een jaar af en vertrok naar Delft. Helaas koos ze voor de verkeerde studie: ,,Ik dacht dat bouwkunde leuk zou zijn, want huizen en gebouwen vond ik interessant. We kregen echter veel minder wiskunde en natuurkunde dan ik verwacht had en het niveau van deze vakken lag laag, vwoniveau zeg maar. De nadruk lag op ontwerpen.”

Bouwkunde wordt in Delft bijna beschouwd als een 'meisjesstudie', ruim dertig procent van de studenten is vrouw. Karin stapte over naar technische natuurkunde. ,,De sfeer van deze faculteit sprak me aan. Het is er klein en bij natuurkunde kun je gewoon lekker rekenen.”

De studente maakt graag sommen. ,,Het pure rekenen vind ik ontzettend leuk en de sommen die je maakt liggen niet voor de hand. Je doet ook geen berekeningen om de berekeningen, maar om ze ergens op toe te passen. Het geeft ontzettend veel voldoening als er iets goeds uit de berekeningen komt. Het is uitdagend.”

,,Ik doe technische natuurkunde, maar juist de technische vakken vind ik het moeilijkst. De echte ingenieursvakken zoals stromingsleer zijn lastig. Theoretische vakken zoals quantummechanica, elektromagnetisme en optica vind ik veel leuker.” Bij natuurkunde is één op de tien studenten een meisje. In het begin was dat wennen, maar Karin staat er nu niet meer zo bij stil. ,,Mijn vriendinnen doen ook technische opleidingen. Het heeft ook voordelen met zo weinig vrouwen. Je wordt wel eens eerder geholpen bij praktika bijvoorbeeld. Je valt op omdat je een vrouw bent.” Delft is een mannenstad. ,,In het begin vond ik dat raar, zoveel jongens”, vertelt Karin. ,,Maar ik ben lid geworden van een studentenvereniging en in mijn jaarclub zitten alleen meiden. Dat is heel gezellig. In zo'n mannenstad moet je wel vrouwen om je heen verzamelen.”

De studente zou graag zien dat meer vrouwen natuurkunde gaan studeren. ,,Voor de sfeer zou dat goed zijn. Natuurkunde is ook geen mannenstudie. De berekeningen moeten heel precies, vrouwen zijn daar goed in. Vrouwen zijn preciezer, rekenen goed door. Maar mannen schatten weer eerder af en vinden de toepassingen interessanter. Mannen vinden hightech leuk; vrouwen denken abstracter.”

Veel mensen denken dat meisjes die voor natuurkunde kiezen, vroeger met technisch lego en Star Wars speelden, merkt Karin. ,,Zo was ik helemaal niet. Ik was helemaal op My little pony. De echte belangstelling voor wiskunde en natuurkunde kwam pas later. De technische aanleg zit ook niet in de familie. Mijn vader is makelaar en mijn moeder is lerares Nederlands. Thuis vonden ze het wel heel leuk dat ik dit ging doen.”

In februari begint ze al met afstuderen, op het onderwerp quantum transport. ,,Het uiteindelijke doel is het bouwen van een computer op quantummechanische verschijnselen. Dat wordt al jaren geprobeerd, maar een van de moeilijkheden is dat het bij heel lage temperaturen moet, 270 graden onder nul.” ,,Quantummechanische effecten treden op bij losse deeltjes op heel kleine schaal”, legt Karin uit. ,,In onze wereld merken wij niets van deze verschijnselen, omdat alles om ons heen een grote verzameling deeltjes is. Wijzelf bestaan uit een grote massa deeltjes en wij kunnen bijvoorbeeld niet door een muur heen. Een enkel deeltje kan wel door een barrière heen, dat heeft heel andere eigenschappen. Mijn afstudeerproject zou dan een klein deel van een groot project zijn: het bouwen van die computer. Dat lukt nog lang niet, maar er komen wel veel wetenschappelijke ontdekkingen uit.”

Wat haar mogelijkheden na het afstuderen zijn? Ze kan nog alle kanten uit. ,,Veel mensen gaan promoveren”, weet Karin.

,,Maar een baan in het bedrijfsleven kan ook, bijvoorbeeld bij onderzoeksbedrijven. Een investeringsbank is ook een optie: het lijkt misschien of aandelen niet veel met natuurkunde te maken hebben, maar je leert modellen maken en analytisch denken. Die vaardigheden kun je in de financiele wereld goed toepassen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden