'Vrouwen de dupe van nieuwe taken voor gemeenten'

Decentralisatie in zorg en welzijn treft vooral vrouwen. Emancipatie is terug bij af, vrezen vrouwenorganisaties.

WILMA VAN METEREN

De positie van vrouwen is in gevaar. De wijze waarop gemeenten hun nieuwe taken (zorg, jeugdzorg en participatie) oppakken, ondermijnt de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen, waarschuwt de Nederlandse Vrouwenraad. De raad houdt vandaag in Den Haag ronde tafelgesprekken die bedoeld zijn als een 'wake up call' voor parlement en gemeenten.

De raad vreest dat het terug naar af is met de emancipatie. Doordat forse bezuinigingen de megaoperatie bij gemeenten domineren, verliezen vrouwen massaal hun betaalde baan en dalen gezinsinkomens. Tegelijk ligt er een grote morele druk om bij te springen bij hulpbehoevende familie, vrienden en buren. Het oude rolmodel sluipt er weer in, zegt voorzitter Dorenda Gerts.

Een brief naar de betrokken ministers en staatssecretaris is al uitgegaan. Daarin pleit de raad voor een task force, die in de gaten moet houden hoe de taakverschuivingen uitpakken voor vrouwen. Bij de raad zijn 51 organisaties aangesloten, variërend van politieke netwerken, vrouwelijke ondernemers tot vrouwen voor vrede. Ze vertegenwoordigen een miljoen vrouwen.

De onrust is vooral groot over de klappen die de sector zorg en welzijn krijgt. Daar werken in overgrote meerderheid vrouwen. Gerts somt op: In de thuiszorg zijn al duizenden vaste banen verdwenen, werkgeversorganisatie Actiz houdt zelfs rekening met een verlies van 55.000 banen, inclusief personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bij de jeugdzorg zijn de eerste ontslagrondes aangekondigd. Naast die decentralisaties is er krimp in de kinderopvang, en ligt momenteel het werk van bijna 10.000 kraamverzorgsters onder vuur. De ontslaggolf dupeert ook achterblijvers, ze moeten meer doen met minder mensen.

Ook de situatie van bijstandmoeders en eenoudergezinnen verslechtert in rap tempo, citeert Gerts het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarbij komt het groeiende beroep op mantelzorgers (60 procent vrouw) en vrijwilligers. De participatiesamenleving die het kabinet wil, dreigt zo onevenredig fors op de schouders van vrouwen te gaan drukken.

De vrouwenorganisaties weten dat meer geld er niet in zit. Maar waar zijn de wil en creativiteit om dit te voorkomen? vragen ze zich af. Zijn thuis- en jeugdzorgers niet te snel ontslagen? Hoe pakt het uit als bij aanbestedingen eerst wordt gesproken over bezuinigingen op bedrijfsvoering, overhead en - om maar eens wat te noemen - topsalarissen? Of als opleiding en begeleiding naar ander werk voorrang krijgen?

De decentralisaties naar gemeenten "kunnen iets goeds zijn", benadrukt Gerts. Bij vrouwenorganisaties is veel steun voor een andere, meer menselijke zorg. Maar in het debat overheersen termen als budget en marktwerking . "Het is een spel geworden tussen Rijk, gemeenten en zorgaanbieders. Het gaat te weinig over de mensen."

Haar bezorgdheid wordt gedeeld door hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Volgens de wetenschapper die twee grote onderzoeken leidt naar de effecten van de decentralisaties, steken politici te mooie verhalen af. "De praktijk ziet er, zeker voor vrouwen, helemaal niet zo rooskleurig uit." Ze hekelt het gebrek aan visie; goede voorbeelden van gemeenten zijn dun gezaaid. De hele overgang heeft meer weg van een militaire operatie met onevenredig veel aandacht voor bestuur, organisatie en logistiek. "Daardoor dreigt de morele opgave, een meer zorgzame samenleving, naar de achtergrond te verdwijnen."

NEDERLAND 8 Interview met Abma

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden