Vrouwen dagen kerk voor de rechter

Bisschop Frans Wiertz (M) tijdens een boeteviering in april dit jaar in de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Beeld anp
Bisschop Frans Wiertz (M) tijdens een boeteviering in april dit jaar in de Onze Lieve Vrouwebasiliek.Beeld anp

Zes vrouwen die in hun jeugd door geestelijken zijn misbruikt, dagen de leiding van de rooms-katholieke kerk in Nederland voor de rechter.

George Marlet

Met het kort geding willen de vrouwen bereiken dat zij en andere slachtoffers alsnog klachten kunnen indienen over seksueel misbruik. Het kerkelijk meldpunt daarvoor is sinds 1 juli gesloten voor zaken die juridisch gezien verjaard zijn en waarvan de dader is overleden. "Eén keer moet de bel luiden voor de laatste ronde", motiveerde kardinaal Eijk.

De stichting Vrouwenplatform kerkelijk kindermisbruik (VPKK) heeft geprobeerd om de kerkleiding op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. In een kort geding, dat komende donderdag dient in Utrecht, zullen de zes vrouwen met steun van het VPKK aanvoeren dat de kerk hen discrimineert. "Het is een grote stap om dit aan de rechter te vertellen, maar de vrouwen hebben besloten om toch door te zetten", zegt VPKK-woordvoerder Maud Kips. Het platform vindt dat de kerk de vrouwen "na hen tientallen jaren te hebben genegeerd en soms te hebben gedwongen te zwijgen, nu ruim de tijd dient te geven".

Tweede publicatie
Van de eind 2011 ingestelde klachtenregeling hebben vooral mannen gebruik gemaakt. Bij het Meldpunt voor seksueel misbruik in de rk kerk klopten ruim dertienhonderd mannen aan tegen nog geen driehonderd vrouwen. Dat is volgens het vrouwenplatform wel te verklaren: de commissie-Deetman, die het misbruik onderzocht, besteedde pas in een tweede publicatie apart aandacht aan seksueel misbruik van vrouwen.

Bovendien blijken vrouwen vanwege 'gevoelens van schuld en schaamte' over misbruik in hun jeugd (veelal in de jaren vijftig en zestig) langer tijd nodig te hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. Sommige vrouwen komen ook tot de ontdekking dat wat zij beschouwden als fysiek geweld van vrouwelijke religieuzen op scholen, internaten en in parochies vaak ook seksueel misbruik is geweest.

Het aantal meldingen van vrouwen bij het VPKK neemt de laatste maanden volgens woordvoerder Kips toe. "Er staat ons nog een flinke stroom te wachten. Het aantal vrouwen dat zich meldt, zal uiteindelijk misschien minder zijn dan mannen, maar niet veel minder." Daarom willen de vrouwen dat de termijn voor het indienen van een klacht voor onbepaalde tijd wordt verlengd. "Anders zijn vrouwen weer afhankelijk van de goedertierenheid van de kerk en de praktijk leert dat dat niet goed gaat. Dan vindt er een gesprek plaats met de overste van een orde, maar gebeurt er uiteindelijk niets met zo'n klacht en blijft het slachtoffer zitten met een gevoel van onmacht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden