'Vrouwen brengen verandering'

Mannelijk gedrag heeft de crisis aangezwengeld en we zijn op weg naar de volgende. Vrouwen kunnen daar verandering in brengen.

’Groei. Wanneer wordt de economie nou eindelijk eens volwassen.’ Op de deur van de werkkamer van de Nijmeegse hoogleraar Esther-Mirjam Sent hangt deze uitspraak van Loesje op een klein briefje. Een hele rake, vindt Sent. Want de nadruk op ’groei’ als dé maatstaf van hoe het met een land gaat, is veel te groot.

De kredietcrisis heeft daar geen verandering in gebracht, tot grote teleurstelling van Sent, hoogleraar economische theorie en economisch beleid aan de Radboud Universiteit. „Er wordt nu weer heel veel energie gestoken in de terugkeer naar ons oude groeipad. Want wat was het een ramp dat ons bruto binnenlands product (bbp) zo kelderde. Dat moet weer omhoog. Maar het bbp is maar een beperkte maatstaf van welvaart. In termen van geluk geven we ons leven in deze tijd hetzelfde rapportcijfer als in 1973, terwijl het bruto binnenlandse product in 36 jaar tijd enorm is gegroeid.”

Dat het nationaal inkomen als cijfer zo zijn beperkingen heeft, is op zich een langlopende discussie, constateert Sent. Maar juist na de crisis ontstond van vele kanten de roep om een Nieuwe Economie. Niet alleen meer berekenen hoeveel we met z’n allen verdienen en of dat toeneemt. Voortaan zouden we vooral het soort groei moeten bevorderen dat langdurig houdbaar en duurzaam is.

Het antwoord op die roep om een andere benadering is volgens Sent nog ver te zoeken. Nu Nederland volgens de laatste cijfers weer uit de recessie is gekropen, ontstaat de gedachte dat het allemaal wel meeviel. „De mens is van nature onrealistisch optimistisch. We leiden aan rampenbijziendheid. Maar ik ben hier een beetje pessimistisch. Ik betwijfel of we echt lessen gaan trekken uit deze crisis. Ik zie dat we gewoon op de oude voet verder gaan. Als we zo doorgaan, zijn we op weg naar de volgende crisis. En daarbij is de kredietcrisis een klein probleem. We hebben ook nog een klimaatcrisis, een energiecrisis en een bevolkingscrisis.”

De hele wereld zou veel meer naar de lange termijn moeten kijken, stelt Sent. Duurzame productie veel duidelijker belonen met subsidies, vervuiling veel zwaarder belasten, de kilometerheffing juist niet budgetneutraal invoeren: dan doet de markt in de meeste gevallen verder het werk. In meer toezicht en regelgeving gelooft de Nijmeegse hoogleraar niet. „De slimmerds zitten daar niet, die werken bij de bedrijven.”

Eén van de sleutels voor verandering ligt bij vrouwen, is de overtuiging van Sent. Vanavond spreekt zij daarover bij een debat in Utrecht. Mannelijke gedragskenmerken hebben de financiële crisis aangezwengeld: machogedrag, overdreven risico’s nemen, de grenzen opzoeken, onrealistisch optimisme, veel geld willen verdienen. Daar had een portie vrouwelijke benadering tegenover moeten staan: zorgzaamheid, behoedzaamheid, vragen durven stellen, bescheidenheid, meer aandacht voor de lange termijn. Maar vrouwen ontbreken vrijwel in de top van bedrijven en organisaties en dus verandert de cultuur nauwelijks, ziet Sent. Zij is daarom voorstander van quota voor topvrouwen. „Het klinkt vervelend. Je denkt meteen aan vis. Maar anders schiet het niet op. Door diep ingesleten vooroordelen worden vrouwen systematisch lager ingeschat en niet als leider gezien. Uit vele onderzoeken blijkt dat pas bij een percentage van 35 procent vrouwen beide benaderingen in evenwicht komen. Daarnaast is diversiteit een bewezen succesfactor.”

Dat harde, economische gegeven bracht topvrouw Caroline Princen van ABN Amro er vorige week toe het handvest ’Talent naar de top’ te ondertekenen om meer diversiteit in de top van de eigen bank te bewerkstelligen. Sent juicht ook KNP-topman Scheepbouwer toe, die onlangs besloot bepaalde topfuncties alleen voor vrouwen open te stellen.

Op de deur van haar werkkamer hangt nog een uitspraak van Loesje: ’Haantjesgedrag. Alsof dat compenseert dat ze geen eieren kunnen leggen.’

Het debat over vrouwelijke economen wordt vanavond gehouden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden