Vrouwen breken door

Voor Marion Michielsen is het een drukke en succesvolle zomer: eerst was er het EK in Tenerife, nu speelt ze op het jeugd-EK bij de meisjes (tot 25 jaar, een categorie die voor de tweede keer gehouden wordt) in Riccione (Italië). Op Tenerife boekte Michielsen al een fantastisch resultaat met een bronzen plak in de mixed viertallen, in Riccione deed ze samen met Rosalien Barendregt, Astrid Dekker, Claudia van der Salm, Marleen van Gelder en Meike Wortel onder leiding van Monique van de Sande (npc) en Martine Verbeek (coach) er nog een schepje bovenop door een gouden plak in de wacht te slepen! Nota bene na de eerste wedstrijd met 25-4 te verliezen van Oostenrijk. Wederom een prachtige prestatie en een teken dat we nog veel van deze speelsters kunnen verwachten bij toekomstige (vrouwen) kampioenschappen.

Misschien nog wel het meest verheugend hieraan is dat er een nieuwe lichting topvrouwen definitief aan het doorbreken is. Dat is ook dringend gewenst, want het vrouwenteam van nu (Pasman-Simons, Arnolds-Vriend en Hoogweg-Van Zwol) staat op eenzame hoogte. Het is een ontwikkeling die lijkt op de situatie bij de Nederlandse mannen, alleen heeft dat een paar jaar eerder plaatsgevonden. Hopelijk zal met deze verjonging bij de vrouwen ook het imago van het bridgen in Nederland weer een positieve impuls krijgen.

Misschien kunt u zich er weinig bij voorstellen - jonge vrouwen van tussen de 18 en 25 die fanatiek aan het bridgen zijn, wat een nerds - maar dit zijn gewoon slimme meiden die net zo goed in een andere tak van sport uit hadden kunnen blinken. We moeten niet vergeten dat bridge ook een vrij sociale denksport is, dus is het voor deze leeftijdscategorie aantrekkelijker om te bridgen dan bijvoorbeeld te schaken, dat een stuk individueler is.

Meike Wortel is ook een speelster met veel talent. Deze scherpe 3SA tegen Polen wist ze uit het vuur te slepen (Zie diagram 1).

West kwam uit me¿ H, die mocht houden. Geen enkel naspel zag er aantrekkelijk uit, daarom speelde ze maa¿ V na voor de aas van Wortel, die na § H het kromme zitsel in de klaveren ontdekte. Daarna speelde ze ª 8 en liet die doorlopen voor de secce aas van oost. Oost speelde nü10 door voor de boer van Wortel, die nu schoppen naar de negen speelde. Hierna volgde § A, waarna ze het volgende eindspel bereikte (Zie diagram 2).

Op § V heeft west geen antwoord meer, geen enkele kaart kan gemist worden; als ze schoppen weggooit, kan de leider ª V overnemen en is ª 1¿ hoog, 8 is een winner, dus werd het harten. Ook dat hielp niet, want Wortel speelde nu ª V en © H. Of west nu nam of dook, Wortel maakte negen slagen.

De tegenpartij had een kans gemist, oost had, aan slag met ª A, nie¿ 10, maar een kleine ruiten na moeten spelen, dan kan west in de eindfiguur oversteken naar dë10 van oost, die dan § B kan scoren als downslag.

De laatste wedstrijd spande het erom. Nederland moest tegen Engeland en had aan een ruime overwinning genoeg voor de eerste plaats. In het begin zag het daar niet naar uit, maar vanaf spel vier ging alles de goed kant op, zoals dit spel liet zien (Zie diagram 3). Ook hier een 1SA-opening van 12-14, maar na het doublet van zuid, redoubleerde oost, dat west verplichtte tot 2 § . Hierna bood Van der Salm 2 © , waarop iedereen paste. Na een tegenspel foutje werd het nog gehaald ook, dus werd het resultaat van dat spel 110 en 470, goed voor 11 imp's en een goeden plak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden