ReportageWool for Warmth

Vrouwen breien voor groeiend aantal Haagse daklozen

Voor de derde achtereenvolgende maand breien de vrouwen van Wool For Warmth sjaals, mutsen en sokken voor daklozen. Beeld Phil Nijhuis
Voor de derde achtereenvolgende maand breien de vrouwen van Wool For Warmth sjaals, mutsen en sokken voor daklozen.Beeld Phil Nijhuis

Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar flink gestegen. Tegelijkertijd zijn vrijwilligers meer gaan doen voor deze groep. Zo breien de vrouwen van Wool for Warmth sokken, sjaals en mutsen voor Haagse daklozen

Met haar bakfiets volgeladen met ­gedoneerde en kleurrijke restjes wol, komt Cathy Delhanty (54) de oprit van de Nieuwe Badkapel in Den Haag op gefietst. Drie jaar geleden richtte zij breiclub Wool for Warmth op. In de Nieuwe Badkapel komen iedere dinsdagochtend om tien uur zo’n vijftien vrouwen samen om te breien voor Haagse daklozen.

Het aantal daklozen in Den Haag is opgelopen tot twaalfhonderd. Ook in andere grote steden is er een sterke groei te zien. Waren er volgens het CBS in 2009 nog 17.800 geregistreerde daklozen in Nederland, in 2018 (de meest recente cijfers) waren het er zo’n 39.000. En het moeten er nog meer zijn, omdat twee derde van de daklozen niet is geregistreerd is bij een daklozeninstanties en daardoor niet is opgenomen in deze cijfers.

Achterin de kerk zitten de vrouwen – de meesten zijn rond de zeventig jaar – rondom een tafel. Boven het gekletst uit hoor je af en toe het getik van de breinaalden. De ­tafel ligt vol met wol en schaaltjes met koekjes. Wat begon als een klein initiatief van Delhanty, is uitgegroeid tot een organisatie van 71 breiclubjes in Den Haag. Iedere club heeft ongeveer tien leden. Er wordt niet alleen tijdens de bijeenkomsten gebreid, maar ook thuis. In Den Haag zijn er nu zo’n zevenhonderd breiers.

Een dekentje voor een dakloze baby

Het groepje in de Nieuwe Badkapel is in januari begonnen en heeft nu zo’n honderd mutsen, sjaals en sokken gebreid. Af en toe maken zij ook wat kleding of een dekentje voor een dakloze baby. Per kledingstuk zijn de vrouwen zo’n dertig uur bezig. Het meeste is inmiddels al gedoneerd aan verschillende daklozeninstanties, maar ze breien dit seizoen stug door tot eind maart.

Volgens Lia van Doorn, lector innovatieve maatschappelijke dienstverlening, zijn mensen steeds meer doordrongen van het bestaan van daklozen, omdat er steeds meer bedelaars in het straatbeeld verschijnen. Als gevolg daarvan zetten particuliere, maar ook gemeentelijke instanties zich in om daklozen te helpen. Ze zamelen kleding in en delen eten uit. Ook worden er vanuit het initiatief Onder de Pannen, opgezet door De Regenboog Groep in Amsterdam, daklozen bij mensen thuis ondergebracht.

Het aantal jonge daklozen is in tien jaar gestegen van 1080 naar 1782. Oorzaak daarvan is volgens Van Doorn de krappe woningmarkt. Huurprijzen stijgen, terwijl de jongere generatie juist minder heeft te besteden. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat de helft van de jongeren minder kan uitgeven dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Veel jongvolwassenen blijven langer bij hun ouders wonen, maar de kwetsbare groep zonder stabiele thuissituatie belandt vaker op straat.

De stijging van het aantal dak­lozen wordt volgens van Doorn ook veroorzaakt door een gebrek aan aandacht vanuit het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Van Doorn wil meer geld van het ministerie om huisvesting te regelen voor daklozen. “Een stabiele plek is voorwaarde om persoonlijke problemen van daklozen aan te pakken.”

Soms, als breister Irene van der Meulen (78) in bed ligt en het een paar seconden koud heeft, denkt ze aan alle mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Dat motiveert haar om door te breien. Aan de andere kant van de tafel breit Anneke van der Does (79) stug verder aan inmiddels haar vierde sjaal. “Het is verslavend”, zegt ze.

Lees ook:

Waarom veel ex-daklozen toch weer op straat belanden

Dat er steeds meer daklozen zijn, komt ook doordat mensen vaak meerdere keren op straat belanden.

De zwervers van nu: een bont gezelschap op straat

Daklozen als verfomfaaide, in zichzelf pratende mannen? Dat beeld moet op de helling, blijkt uit een fotoserie van daklozen in Den Haag, waar het druk wordt op straat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden