Vrouwen blijven werken na geboorte eerste kind

(\N) Beeld
(\N)

De geboorte van het eerste kind is voor vrouwen steeds minder vaak een reden om voor een kortere werkweek te kiezen. De komst van het eerste kind doet vooral vrouwen met een voltijdbaan besluiten om minder uren te gaan werken.

Van onze internetredactie

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Van de vrouwen die tussen 2006 en 2008 moeder zijn geworden, had 43 procent vooraf een voltijdbaan. Kort na de geboorte was dit nog maar 18 procent.

In dezelfde periode bleek echter 40 procent van de vrouwen na de geboorte van het eerste kind evenveel uren te werken als daarvoor. Van de vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 49 jaar zonder kinderen, werkt ruim de helft minder dan 35 uur in de week. Een kleine 50 procent van de vrouwen zonder kinderen werkt voltijd.

Het aandeel moeders dat minder uren ging werken, daalde. De afgelopen twee jaar stopten minder moeders volledig met werken. Het aandeel vrouwen dat zowel voor als na de geboorte geen betaald werk had, bleef gelijk met 5 procent.

Een arbeidsduur tussen 20 en 27 uur per week blijkt het populairst onder de moeders.

Voor jonge vaders is de geboorte van hun eerste kind nauwelijks een reden om hun arbeidsduur aan te passen. Ruim 6 procent ging minder uren werken. Bijna 90 procent bleef hetzelfde aantal uren werken. Het overige percentage heeft geen werk en is ook niet van plan te gaan werken. Dit patroon is de laatste jaren nauwelijks veranderd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden