Vrouwen blijven steken met hun inhaalslag op de arbeidsmarkt

null Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post
Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post

Vrouwen lopen op de arbeidsmarkt nog steeds achter op mannen. Dat komt onder andere door de crisis, maar ook door stereotype opvattingen in de samenleving.

De inhaalslag van vrouwelijke veertigers op de arbeidsmarkt zet niet door. Vrouwen die nu in de veertig zijn hebben weliswaar vaker een baan dan hun leeftijdsgenoten in de jaren negentig. Maar het lukte ze de afgelopen jaren niet om het inkomensverschil met de mannen in te lopen, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren zijn gepubliceerd.

Het CBS bekeek de arbeidsdeelname van 45-jarigen uit verschillende generaties. De oudste groep vrouwen die onder de loep is genomen, werd net na de oorlog geboren tussen 1945 en 1949. Van deze generatie was 57 procent van de vrouwen op hun 45ste aan het werk. Een percentage dat in latere generaties behoorlijk omhoog klom. Maar daarna stokte de groeispurt. Met 78 procent aan werkende vrouwen is de jongste generatie niet heel veel meer opgeschoten dan die daarvoor (77,5 procent).

Recessie

Een verklaring hiervoor is lastig te geven, zegt CBS- woordvoerder Floris Janssen. Wel duiden de cijfers volgens hem niet direct op een stokkende emancipatie van vrouwelijke veertigers. “We hebben niet alleen generaties, maar ook tijdperken vergeleken. De vrouwen die 45 werden tussen 2010 en 2014 zaten in een economisch lastige periode. Wie toen besloot niet langer thuis te blijven voor de kinderen maar weer te gaan werken, kwam moeilijk aan een baan.”

Toch klaagde oud-minister Jet Bussemaker van emancipatie zo'n vijf jaar geleden al over de financiële positie van veel vrouwen. Ze leunden te zwaar op hun partner, vond ze. Iets minder lang geleden concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau dat vrouwen weliswaar hoger opgeleid zijn dan mannen, maar dat dit zich niet vertaalt in een betere arbeidsmarktpositie. Zo hebben ze minder vaak een betaalde baan, zijn ze minder vertegenwoordigd in topfuncties en krijgen ze per uur minder betaald.

Stereotiepe opvattingen

Net als Jansen wijzen de SCP-onderzoekers de recessie aan als boosdoener. Maar ook aloude stereotiepe opvattingen spelen vrouwen parten. Nog steeds vindt bijna de helft van de mannen dat vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen dan zijzelf. Bijna 20 procent van de Nederlanders vindt zelfs dat vrouwen helemaal niet moeten werken als ze kleine kinderen hebben. En werkgevers gaan er geregeld vanuit dat hun vrouwelijke collega's een topfunctie niet ambiëren of zelfs niet aankunnen.

Nog een struikelblok: het huidige beleid dwingt vrouwen haast tot het werken in deeltijd. Neem het zwangerschapsverlof. Dat is met drie maanden aanzienlijk korter dan in andere Europese landen. Daarbij rekenen veel basisscholen erop dat ouders overdag helpen met activiteiten en dat zij hun kinderen om drie uur van school komen halen. Welke ouder doet dat? Diegene van wie velen denken dat zij daarvoor het meest geschikt is.

Lees ook: Werkende vrouwen zijn vaker ziek dan mannen, maar dat is niet zorgelijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden