Vrouwen bij de vleet op Vlieland

Vrouwen op het strand van Zandvoort. In deze gemeente wonen 97 jonge vrouwen ten opzichte van 100 jonge mannen. Beeld ANP
Vrouwen op het strand van Zandvoort. In deze gemeente wonen 97 jonge vrouwen ten opzichte van 100 jonge mannen.Beeld ANP

Wie jonge vrouwen tussen de 20 en 25 jaar wil ontmoeten, moet naar Vlieland. Daar wonen relatief gezien de meeste jonge vrouwen ten opzichte van jonge mannen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Trouw zocht uit hoe de verhouding tussen mannen en vrouwen er in de rest van Nederland uitziet.

Wat blijkt? De grote steden Utrecht, Maastricht en Nijmegen zijn en blijven een vrouwenbastion, de mannen overheersen op Terschelling en in Delft. Op Vlieland is het 'vrouwenoverschot' zogezegd het grootst, al valt het in absolute aantallen wel mee. Er wonen slechts 42 vrouwen tussen de 20 en 25 jaar, tegenover 19 mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Jaarlijks worden er in Nederland meer jongens dan meisjes geboren. Per 100 meisjes zo'n 105 jongetjes. Dit weegt door in de verdeling van de jongvolwassenen tussen de 20 en 25 jaar. Het gevolg is een 'mannenoverschot', dat terug te zien is in de cijfers: eind vorig jaar woonden slechts in 42 van de 403 gemeenten in Nederland meer jonge vrouwen dan jonge mannen.

De meeste jonge vrouwen zijn in de grote steden te vinden. Zij trekken namelijk al jarenlang naar plekken waar gestudeerd kan worden, aldus het CBS. De oververtegenwoordiging van vrouwen in die steden was er al en is alleen maar toegenomen, zo blijkt. Utrecht en Nijmegen spannen de kroon met 138 vrouwen op 100 mannen. Ook Amsterdam (122 vrouwen op 100 mannen) is een 'vrouwenstad'. Zwolle, Wageningen, Maastricht en Rotterdam zijn eveneens populair bij jonge vrouwen.

Mannen
Maar is de rest van Nederland dan het domein van mannen? Bij de jongvolwassenen wel. Op Terschelling is de verhouding man/vrouw bijna 3 tegen 1, al wonen daar maar 289 mannen en 92 vrouwen. In de Gelderse gemeente Rozendaal zijn ook relatief veel jonge mannen te vinden. Ook daar zijn voor elke vrouw bijna drie mannen te vinden. Studentenstad Delft staat op de derde plek, met 57 vrouwen op 100 mannen. Niet zo gek dat veel studenten uit de Prinsenstad hun heil zoeken in Leiden (128 vrouwen op 100 mannen) om een vrouw te vinden.

Vanaf het veertigste levensjaar wonen relatief gezien in meer gemeenten vrouwen dan mannen in Nederland. Dat is eveneens geen opvallende statistiek. Het is al jaren bekend dat vrouwen een hogere leeftijdsverwachting hebben. Vanaf het zeventigste levensjaar is er sprake van een bevolkingsoverschot bij vrouwen.

Uit de cijfers blijkt ook dat veel vrouwen na hun studie in de grote steden blijven hangen. Het gaat met name over vrouwen die in de jaren negentig naar de stad trokken. Deze leeftijdsgroep is nu in de veertig en is gebleven omdat in de Randstedelijke gemeenten veel werk te vinden is, aldus het CBS. Opvallend is dat die vrouwen veelal in de omgeving van een grote stad gaan wonen, met name tussen Leiden, Den Haag en Rotterdam.

Nog even de achtergrond: Nederland is volgens het CBS op dit moment het land van bijna zeventien miljoen mensen. Om precies te zijn woonden er op 31 december door het hele land 16.902.146 mensen. Van hen zijn ruim 8,5 miljoen vrouwen, 8,4 miljoen is man. Er zijn ruim een miljoen kinderen onder de vijf jaar. De meeste mensen wonen in Zuid- en Noord-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Gelderland.

Aantal bewoners Nederlandse provincies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden