Vrouwen bidden het meest - tenzij ze vaste baan buitenshuis hebben

Een gebed in de speciale vrouwenruimte van de Kocatepe moskee in Rotterdam. Beeld anp
Een gebed in de speciale vrouwenruimte van de Kocatepe moskee in Rotterdam.Beeld anp

Christenvrouwen gaan vaker naar gebedsdiensten dan mannen, bij moslims en orthodoxe joden is het andersom

Bas den Hond

In het koor van gebeden die van overal op de aardbol opstijgen naar de hemel, overheersen de vrouwenstemmen. Gemiddeld is het percentage vrouwen dat zegt elke dag te bidden 8 procent hoger dan het percentage mannen dat dit zegt.

Ook als je het op andere manieren probeert te meten zijn vrouwen geloviger, of meer betrokken bij hun geloof, dan mannen. En dat geldt niet alleen voor christenen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse Pew-instituut. Ook bij boeddhisten is het bijvoorbeeld het geval. En of je het nu in China, Uruguay of Duitsland gaat vragen, je maakt onder mannen meer kans een atheïst aan te treffen dan onder vrouwen.

Verschil in religieuze betrokkenheid tussen mannen en vrouwen. Beeld Trouw
Verschil in religieuze betrokkenheid tussen mannen en vrouwen.Beeld Trouw

Betrokkenheid
Niet alle religies doen mee in dit wereldwijde verschijnsel, zo bleek uit het onderzoek, dat werd gehouden tussen 2008 en 2015 in 84 landen. Bij moslims is de betrokkenheid bij het geloof onder vrouwen en mannen even groot. Dat blijkt uit de frequentie waarmee gebeden wordt, en ook uit de antwoorden op de vraag of het geloof een belangrijke rol speelt in iemands leven. En op één punt is bij moslims de trend andersom: bij hen gaan mannen veel vaker naar gebedsdiensten dan vrouwen. Ook bij orthodoxe joden is dat zo. Onder christenen zijn het wel de vrouwen die de overhand hebben in de kerkbanken: het verschil in kerkgang tussen vrouwen en mannen bedraagt 7 procent.

Dat vrouwen meer aan het geloof doen was al bekend uit onderzoek in westerse landen, waar voornamelijk christenen wonen. Onder wetenschappers woedt al jaren een strijd over de verklaring daarvan.

Sommige onderzoekers denken dat vrouwen meer ontvankelijk zijn voor een godsdienst doordat ze van nature andere karaktereigenschappen hebben dan mannen. Anderen leggen meer de nadruk op het feit dat overal in de wereld de omstandigheden van vrouwen en mannen verschillen. Als vrouwen zich vaker dan mannen onveilig of afhankelijk voelen, financiële of gezondheidsproblemen hebben, dan leidt dat vermoedelijk tot ander gedrag, en wie weet tot een andere houding tegenover religie.

Verschil in religieuze betrokkenheid bij werkende en niet werkende vrouw. Beeld Trouw
Verschil in religieuze betrokkenheid bij werkende en niet werkende vrouw.Beeld Trouw

Zelfstandig
De Pew-studie lijkt steun voor die laatste invalshoek aan te dragen. Om een idee te krijgen van de invloed van zelfstandigheid, keken de onderzoekers naar de godsdienstigheid van vrouwen die wel en geen baan buitenshuis hadden. Als je alleen kijkt naar vrouwen die geen baan hebben, zeggen bijvoorbeeld in Litouwen en in de Verenigde Staten 27 procent meer vrouwen dan mannen dat religie belangrijk voor hen is. Kijk je alleen naar vrouwen die wel een baan hebben, dan is het verschil nog maar 12 procent voor Litouwen en 15 procent voor de VS.

Het laatste woord heeft dit onderzoek nog niet. Daarvoor is het verschijnsel te subtiel en het aantal mogelijke factoren te groot. Behalve uit een verminderde behoefte aan veiligheid zou je de andere houding van vrouwen met een baan bijvoorbeeld ook kunnen verklaren uit de aandacht en betrokkenheid die een baan vereist. Er is dan gewoon minder tijd of energie om te besteden aan godsdienstige activiteiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden