Vrouwen aan de top? Liever geen werkweken van 100 uur en constant gezaag aan je stoelpoten!

Moederschap combineren met carrière is niet altijd eenvoudig.  Beeld ANP XTRA
Moederschap combineren met carrière is niet altijd eenvoudig.Beeld ANP XTRA

Is het treurig dat Nederlandse vrouwen op achterstand blijven, zo luidde onlangs de vraag van Monic Slingerland, chef van de redactie opinie van Trouw. Er is enige schaamte dat Nederland is gezakt op de ranglijst die gelijkheid tusen vrouw en man meet, blijkt uit de antwoorden van lezers. Maar we moeten het nuanceren.

Geen politiek-correct ei

De beste wordt het, of het een zij is of een hij. Hiermee presenteer ik een ei van Columbus, ook al is het geen politiek-correct ei. En natuurlijk moet de financiële waardering gelijk zijn. Dat is belangrijker dan toiletpotten.

G.A. van der Spek-Begemann Laren

Vrouwen juist slimmer?

Is het premier- of ministerschap het hoogste goed dat je als mens kunt bereiken? CEO? etc. Of zijn vrouwen juist slimmer? Ik ken een aantal jonge hoogopgeleide vrouwen die kozen voor een baan in de luwte na een aantal jaren te hebben deelgenomen aan de 'ratrace'. Dit geeft tijd en ruimte voor een zeer prettig leven. Vergelijkt het World Economic Forum ook de emancipatie op andere gebieden? Bijvoorbeeld kunst, cultuur, sport. Ik ken geen operazangeres, schaatsster, harpiste, voetbalster uit Rwanda.

Anne Bosma Amsterdam

Mij niet gezien

Ontbreekt het de vrouwen aan ambitie en vechtersmentaliteit? Toch hebben wij in beide Kamers een vrouw als voorzitter. Bewakers van de democratie. Wij hebben topvrouwen, maar zij moeten de strijd aangaan met Rutte en doorstromen naar de top in het bedrijfsleven is moeilijk. Veel vrouwen haken ook af, omdat zij moeder zijn of willen worden. Ik heb meermalen gevraagd aan mijn (schoon)dochters of zij niet aan de top willen functioneren. Steevast was het antwoord: En dan? Werkweken van 100 uur en er wordt aan de poten van je stoel gezaagd. Mij niet gezien! Maar tijden veranderen snel, vrouwen zullen hun gewilde plaats wel vinden.

Leo van der Lans Oldebroek

Liever kwaliteit

Nederland gaat er niet op achteruit wat betreft gelijkheid tussen man en vrouw. Er wordt bij de vergelijking alleen gekeken naar bepaalde posities. Kortzichtig. Veel belangrijker dan gelijke resultaten zijn gelijke kansen. Mensen in een positie zetten alleen om een quotum te halen - dàt is achteruitgang. Ik ben dan ook erg blij dat Rutte liever de juiste mensen aanneemt dan de kwaliteit van het kabinet omlaag haalt om bepaalde mensen tevreden te houden.

Tom Scheper Arnhem

Gevoel van onbehagen

Het is zaterdagmorgen en ik lees De Verdieping. Een vaag gevoel van onbehagen bekruipt me. Eerst snap ik niet waar het vandaan komt en dan opeens begrijp ik het. Ik ga tellen. Inderdaad. Keiharde cijfers: aantal mannen prominent op foto: 42, aantal vrouwen: 5. It is a man's world. Dat verandert niet zo lang mannen én vrouwen mannen serieuzer nemen dan vrouwen.

Inge Strijker IJhorst

Vrijheid

Mijn zusters in Amerika en Frankrijk zijn jaloers op onze mogelijkheden om in deeltijd te werken. Ik heb gestudeerd en alle kansen gekregen in het bedrijfsleven die ik niet altijd heb gepakt omdat de hogere functie me niet aanstond, of vijf dagen per week moest worden vervuld. Nu mijn kinderen nog klein zijn ben ik dankbaar dat ik met plezier en een goed salaris drie dagen per week kan werken. In Nederland hebben vrouwen die vrijheid. Zou er een lijstje zijn van de meest tevreden vrouwen in een land?

Sarah van der Wal Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden