Vrouwelijke VVD'ers mediagenieker dan PvdA'ers

Jeanine Hennis, minister van defensie namens de VVD. Beeld epa
Jeanine Hennis, minister van defensie namens de VVD.Beeld epa

Zowel dagbladen als televisieprogramma's hebben meer oog voor VVD-bewindslieden dan voor PvdA-ministers en staatssecretarissen. Het zijn vooral premier Mark Rutte en de vrouwelijke kabinetsleden van de VVD die het verschil maken.

Een analyse van de Nederlandse Nieuwsmonitor laat zien dat sinds de beëdiging van het kabinet Rutte II de bewindslieden van de VVD in 700 artikelen opduiken. De PvdA'ers moeten het doen met 489 berichten. Op televisie worden liberale kabinetsleden gemiddeld 73 keer genoemd, de PvdA'ers komen tot 41 keer.

Een reden voor de grotere populariteit van VVD'ers is dat zij met Mark Rutte de premier leveren. Een tweede reden: vrouwelijke bewindslieden van de liberalen doen het aanzienlijk beter dan hun seksegenoten bij de PvdA.

Waar bij de mannen de media-optredens (exclusief Rutte) gelijk opgaan, worden vrouwelijke VVD'ers worden 414 keer genoemd in de dagbladen tegenover PvdA'ers 317 keer. Op televisie is het verschil relatief nog groter. Gemiddeld worden vrouwelijke VVD-bewindslieden in 33 uitzendingen genoemd, PvdA'ers komen slechts tot 14.

Opvallende cijfers omdat het kabinet meer vrouwelijke PvdA'ers dan VVD'ers telt. De PvdA heeft met Liliane Ploumen en Jet Bussemaker twee ministers en met Sharon Dijksma, Wilma Mansveld en Jetta Klijnsma drie staatsecretarissen. De VVD stelt daar drie vrouwelijke ministers tegenover: Edith Schippers, Jeanine Hennis en Melanie Schultz. Nu krijgen staatssecretarissen minder aandacht dan ministers, maar dat kan volgens de Nieuwsmonitor het grote verschil niet helemaal verklaren.

Bewindslieden in dagbladen en op tv
Van de dagbladen bericht alleen de Volkskrant vaker over PvdA-bewindspersonen dan over VVD'ers. Bij Trouw komen VVD'ers (89 vermeldingen) net iets vaker aan het woord dan PvdA'ers (87 vermeldingen). In deze cijfers zijn de optredens van premier Rutte, die veruit het meest in de media verschijnt, niet meegenomen.

Bij actualiteitsprogramma's op televisie zijn de VVD-bewindspersonen (exclusief Rutte) het meest in beeld. PvdA'ers moeten het meer hebben van de VARA-programma's. Zo geven Pauw & Witteman VVD- en PvdA-bewindslieden precies evenveel ruimte. Bij de Wereld Draait Door schuiven iets vaker PvdA'ers aan; 3 aflevering per persoon voor de VVD, 4 afleveringen voor de PvdA.

Spanningen
Dat de VVD-ministers en staatssecretarissen meer aandacht krijgen, heeft veel te maken met de spanningen binnen deze partij. Zo ontstond kort na het aantreden van Rutte II veel onrust rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en was er vanuit de partij ook kritiek op het sociaal akkoord. Daarnaast moesten de ministers Frans Weekers en Fred Teeven vechten voor hun politieke leven.

Van de 'gewone' Tweede Kamerleden weet vooral de oppositie zich te profileren. In de dagbladen staan Gerard Schouw (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en Eddy van Hijum (CDA) in de top drie. De PvdA'ers Jeroen Recourt en Myrthe Hilkens volgen.

Op televisie doen Jesse Klaver (GroenLinks), alweer Pieter Omtzigt (CDA), Wouter Koolmees (D66), Anouchka van Miltenburg (VVD, voorzitter Tweede Kamer) en Madeleine van Toorenburg het goed. Hoewel 'goed' niet de juiste kwalificatie is als het over Van Miltenburg gaat. Zij stond ongewild in de schijnwerpers toen zij kritiek kreeg van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma.

De Nieuwsmonitor concludeert dat het niet de noeste arbeid in de Kamer is die aandacht oplevert. Het zijn vooral de incidenten die de media oppikken. Omtzigt en Koolmees komen in de media over het wantrouwen in staatssecretaris Weekers, Recourt komt voor in berichtgeving over de motie van wantrouwen voor staatssecretaris Teeven en Hilkens heeft commentaar op het reddingsplan voor Cyprus.

Opvallend in het rapport van de Nieuwsmonitor is verder dat Emile Roemer in de kranten veel minder aandacht krijgt dan voorheen. Op televisie is hij nog wel een graag geziene gast. Ook de verdeling man-vrouw is nog altijd scheef. Vooral op televisie verschijnen veel vaker mannelijke bewindslieden dan vrouwelijke.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden