'Vrouwelijke starters lopen storm, een op de drie kunnen we helpen' Tienjarig Mama Cash springt bij waar banken het laten afweten

AMSTERDAM - Over tien jaar een miljoen per jaar. Mama Cash, een fonds voor vrouwen, wil groter worden. Tien jaar geeft Mama Cash nu subsidies, leningen en garanties aan projecten en bedrijven.

Als andere kredietinstellingen het laten afweten, biedt Mama Cash nog een kans. Dat betekent niet dat vrouwen makkelijk geld los krijgen bij het fonds. Met een ondernemingsplan, investeringsbegroting en marktonderzoek moeten de vrouwelijke ondernemers aannemelijk maken dat het geld goed terechtkomt.

Het fonds krijgt steeds meer aanvragen. Het afgelopen jaar 350, waarvan een derde kan worden gehoneerd. “De emancipatiesector wordt zwaar getroffen door bezuinigingen. Instellingen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid voor vrouwen, vormingswerk.”

Mama Cash is tien jaar geleden opgericht met 200 000 gulden per jaar, de opbrengst van een erfenis die Marjan Sax kreeg. Het geld dat zij opeens had, wilde ze gebruiken om de positie van vrouwen te verbeteren. Inmiddels is het kapitaal met giften van andere particulieren gegroeid tot 600 000 gulden per jaar. “Om een eigen bedrijfje te beginnen, eisen banken vaak eigen kapitaal. Dat hebben veel vrouwen niet, dat is een objectief gegeven. Daarnaast hebben vrouwen vaak meer moeite om kredieten te krijgen. Dat is geen hard gegeven, maar wel de ervaring.”

De afgelopen tien jaar heeft Mama Cash voor drie miljoen gulden startende bedrijfjes en culturele projecten van vrouwen gesteund. De helft van het fonds, 200 000 per jaar, bestaat uit garanties die Mama Cash afgeeft voor leningen bij banken. Als de onderneemster in gebreke blijft, lost Mama Cash af. Het overgrote deel daarvan wordt niet benut. Het kapitaal is 'verantwoord' belegd, net zoals de ideele kredietinstellingen Triodosbank en Algemene Spaarbank dat doen. Zo ondersteunt Mama Cash drukkerijen, een sportschool en een parfumeriezaak. “Veel winkels. Twee hele jonge meisjes bijvoorbeeld, die een schoenenzaak wilden beginnen. De bank vond ze te jong en had er geen vertrouwen in. Voor de textiel hebben we een stop afgekondigd, dat is ook een een risicovolle branche.”

De vrouwelijke ondernemers doen het beter dan de gemiddelde starter, constateert Sax. “Van de startende bedrijven is na vier jaar 50 tot 60 procent gestopt. Bij de vrouwen die wij ondersteunen, is dat 12 procent. De vrouwen die bij ons komen, zijn heel gemotiveerd.”

Aan subsidies en renteloze leningen voor culturele projecten in Nederland besteedt Mama Cash ieder jaar twee ton. Cultuur is een breed begrip in de ogen van het fonds. Theaterprodukties, tijdschriften, een gezondheidscentrum, lesbische hulpverlening: met een goede financiele opzet kunnen uiteenlopende plannen een bijdrage krijgen. Een vrouwenvoetbalclub uit Buitenveldert, in het zuiden van Amsterdam, heeft geld voor een trainingsweekeinde gekregen, net als een nieuw tijdschrift over 'multiseksualiteit' dat de heersende opvattingen over seksualiteit op de helling zet.

Ook vrouwengroepen in de derde wereld kunnen voor een kleine subsidie van 5 000 gulden een beroep doen op Mama Cash. “We steunen een groep in Bangladesh die tegen de bruidsschat strijdt, in Kenia een blijf-van-mijn-lijf-huis. Het gaat om kleine onafhankelijke organisaties die bij de grote ontwikkelingsorganisaties niet terechtkunnen.” Mond-tot-mond-reclame maakt de groepen attent op het bestaan van Mama Cash. Door contact met ontwikkelingswerkers en mensen ter plaatse beoordeelt Mama Cash of het geld goed terechtkomt.

Bang als instelling voor liefdadigheid te worden afgeschilderd, gefinancierd door vermogende particulieren, is Sax niet. “We hebben een duidelijk politieke invalshoek, dat scheelt. En we zijn zakelijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden