Vrouw wil alsnog strafvervolging rijksrechercheur

De echtgenote van de ten onrechte vervolgde politieman J. von Henning uit Muntendam wil dat de rijksrechercheur die tegen haar man een vervalst proces-verbaal opmaakte, toch wordt vervolgd. Ze heeft het gerechtshof om tussenkomst gevraagd.

Von Henning werd in 1993 aangehouden op verdenking van verduistering van 20 000 gulden van een rolschaatsclub, waarvan hij voorzitter/penningmeester was. Hij werd door de Groninger rechtbank veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Door eigen onderzoek kwam Von Henning erachter dat de rijksrechercheur belastende verklaringen eigenhandig had aangepast en uitgebreid. Stukken die hem vrijpleitten bleken bovendien niet in het dossier te zitten. Een commissie oordeelde enkele maanden geleden dat het rijksrecherche-onderzoek zo gebrekkig was geweest dat Von Henning nooit vervolgd had mogen worden. Von Henning kreeg een flinke schadevergoeding van justitie. In ruil daarvoor moest hij afzien van verdere juridische stappen.

Zijn vrouw voelt zich aan die afspraak niet gebonden. ,,Maar ik ben wel slachtoffer. Ik vind dat er in deze zaak geen recht is gedaan.'' G. von Henning-de Wal heeft daarom het gerechtshof gisteren per brief gevraagd het Openbaar ministerie te gelasten de rijksrechercheurs alsnog voor de rechter te brengen.

In juli had het Leeuwarder OM besloten de rijksrechercheur, hoewel er voldoende bewijs tegen hem was, niet te vervolgen wegens valsheid in geschrifte. Een strafzaak tegen de man zou volgens justitie geen doel meer dienen, omdat de rijksrechercheur inmiddels met pensioen is. Mevrouw Von Hennning vermoedt dat het OM vanwege haar eigen betrokkenheid de zaak heeft geseponeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden