Vrouw vraagt man op schrikkeldag

PETRA VISSERS

Morgen is het schrikkeldag, een dag die maar eens in de vier jaar voorkomt. Een uitgelezen kans om iets unieks te doen. Trouwen bijvoorbeeld: 29 februari is sinds een aantal jaren een populaire dag voor bruidsparen. Van oudsher is schrikkeldag omgeven door tradities en bijgeloof, vertelt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. "Het is een beetje de dag van de vrouw."

1Waarom is schrikkeldag een dag voor vrouwen?
"Vroeger mochten vrouwen alleen op 29 februari mannen ten huwelijk of ten dans vragen. Schrikkeldag was soms hun enige kans om door middel van een huwelijk een eigen huis te krijgen, en 'de benen onder de eigen tafel' te hebben, zoals dat toen zo mooi werd gezegd. Tot ver in de jaren zestig, en dat kun je je nu niet meer voorstellen, moest je als vrouw maar afwachten of een man actie ging ondernemen. Mannen moesten jagen, dat zat diep in de genen. Als je als vrouw eerder je liefde liet blijken zakte je in marktwaarde. Behalve dus op schrikkeldag."

2Wat vonden de mannen daarvan?
"Heel erg leuk! Ik heb vrouwen geïnterviewd die op schrikkeldag hun man ten huwelijk hebben gevraagd. Een van hen wilde trouwen met een jongen die altijd bij haar op de boerderij langskwam, zo rond de koffie. Dat betekende dat hij zeker geïnteresseerd was, maar te verlegen om haar ten huwelijk te vragen. Toen heeft ze op 29 februari het heft in eigen hand genomen. Daar was hij ontzettend opgelucht over."

3Mogen mensen nog meer bijzondere dingen op schrikkeldag?
"Nou, je mocht vooral dingen niet. Geschenken aannemen op schrikkeldag brengt volgens het bijgeloof ongeluk, iets nieuws starten ook. Zulk soort verhalen komen overal in Europa voor, maar waar het precies begonnen is, weet ik niet."

4Als geschenken aannemen ongeluk brengt, en iets nieuws starten ook, is trouwen en bevallen op 29 februari dan wel verstandig?
"Trouwen op schrikkeldag zouden bruidsparen vroeger nooit gedaan hebben. Nu vinden mensen het leuk omdat het een bijzondere dag is, maar dat is echt iets van de laatste jaren. Geboren worden op schrikkeldag levert nog steeds wel eens problemen op. Je kunt bij webwinkels bijvoorbeeld niet overal 29 februari invullen als geboortedatum. In de Verenigde Staten bestaat daarom een heuse belangenvereniging voor 'schrikkelkinderen'."

5 Verdwijnen de tradities rond schrikkeldag langzaam?
"Dat denk ik niet. Je wilt niet weten hoeveel telefoontjes wij gehad hebben. Het blijft toch een gekke dag. Ik kreeg na de laatste schrikkeldag in 2008 allemaal brieven van vrouwen, jong en oud, die hun vriend ten huwelijk hebben gevraagd op 29 februari. Er worden nog steeds speciale schrikkelbals georganiseerd. Of vrouwen schrijven: ik kook op schrikkeldag nu eens wat ik zelf lekker vind."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden