Vrouw vervolgd voor doodrijden tasjesdief in 2005

(Novum) - Het Openbaar Ministerie gaat de vrouw vervolgen die begin 2005 in Amsterdam de 19-jarige Ali el B. doodreed die er kort daarvoor met haar tas vandoor was gegaan. Het vooronderzoek is onlangs gesloten. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek en door de ernst van de zaak heeft het OM besloten de rechter te laten oordelen over wat er is gebeurd.

Volgens het OM stal El B. op 17 januari 2005 met een andere jongen de tas van de vrouw, de 46-jarige Germaine C. uit Amsterdam, toen ze op een scooter langsreden in de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam Oost. Toen de twee er vandoor gingen, zette de vrouw de auto in zijn achteruit en reed met behoorlijke snelheid achter ze aan. Na ongeveer vijftig meter reed ze tegen een boom, waarbij El B. tussen de auto en de boom bekneld raakte. Hij overleed ter plaatse. El B. bleek diezelfde dag nog voor de rechter te zijn geweest op verdenking van een gewapende overval.

De andere jongen wist te ontkomen, maar meldde zich later bij de politie. De vrouw werd aangehouden en zat enkele dagen vast, waarna de rechter-commissaris bepaalde dat ze de rest van het onderzoek in vrijheid mocht afwachten. Die oordeelde destijds dat er geen reden was om aan te nemen dat ze het op het leven van de bestuurder en de passagier op de scooter had gemunt.

Enkele weken later verklaarde de vrouw ter zitting dat ze de scooterrijders wel opzettelijk aanreed. Door achteruit te rijden wilde ze het tweetal op de scooter 'aantikken'. Ook werd bekend dat ze eerder na geflitst te zijn op de snelweg, uit protest een halve kilometer achteruit had gereden.

Hoewel op 21 maart van dit jaar een reconstructie plaatsvond op de plaats van de aanrijding, weet het OM niet precies wat er die dag is gebeurd. Over de resultaten van het vooronderzoek doet het OM geen uitspraken. Het besluit om na tweeënhalf jaar over te gaan tot vervolging liet volgens een woordvoerder op zich wachten 'omdat het onderzoek nog niet was voltooid'.

De familie van El B. vond dat het OM wel erg lang wachtte met de beslissing om tot vervolging over te gaan, en stapte enkele maanden geleden naar het gerechtshof. De stap van het OM van vandaag staat daar volgens advocaat van de familie, Nancy Dekens, los van.

Volgens Dekens duurde het besluit van het OM bijzonder lang, maar is de familie nu vooral opgelucht. "De familie was bang dat de zaak buiten de rechter om afgehandeld zou worden. Nu wordt in het openbaar besproken wat er precies is gebeurd en daar zijn ze blij over."

Het drama wordt in de dagvaarding op verschillende manieren omschreven. Als blijkt dat de vrouw opzettelijk achteruit is gereden met het doel El B. dood te rijden, of bewust dat risico heeft genomen, dan kan ze worden veroordeeld voor doodslag. Als het haar bedoeling was de man flink te verwonden, kan dat zware mishandeling met de dood als gevolg opleveren. Een andere optie is dood door schuld in het verkeer, als de vrouw roekeloos heeft gehandeld.

De zittingsdatum is nog niet bekend, maar het OM gaat ervan uit dat de zaak in het najaar wordt behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden