Vrouw van Morsi wil geen First Lady genoemd worden - dat is te westers

De vrouw van de Egyptische president, Naglaa Ali Mahmoud, oftewel,Um Ahmed Beeld AP
De vrouw van de Egyptische president, Naglaa Ali Mahmoud, oftewel,Um AhmedBeeld AP

Ze is de echtgenote van de nieuwe president van Egypte, maar wil pertinent niet dat mensen haar First Lady noemen - dat is veel te westers. Om dezelfde reden heeft ze de achternaam van haar man ook nooit overgenomen. Naglaa Ali Mahmoud wordt het liefste gewoon 'Um Ahmed' genoemd, wat moeder van Ahmed betekent - haar oudste zoon. En als er dan toch een titel moet zijn, dan vindt ze 'eerste dienaar van het volk' het meest passend.

Sacha Kester

De vrouw van president Mohammed Morsi is een conservatieve, religieuze moslima die alleen gesluierd over straat gaat en geen opleiding heeft genoten. Tegenstanders noemen het symbolisch voor de weg die Egypte op dreigt te gaan, voorstanders juichen dat haar bescheidenheid en achtergrond juist staan voor de ware geest van de revolutie.

Het is in elk geval een totaal andere vrouw dan de voormalige First Lady, Suzanne Mubarak, die elegant en beschaafd was, en aan de universiteit had gestudeerd, maar volgens velen ook elitair, ijdel en snobistisch en totaal geen oog had voor het lot van de gewone Egyptenaar.

En terwijl Suzanne internationale leiders altijd in stijlvolle kleding ontving, draagt Um Ahmed kleurloze hoofddoeken en zwarte wijde jurken - net zoals Egyptische vrouwen op het platteland. Ze doet nooit make-up op en zeker geen nagellak. Op het internet wordt ondertussen driftig gediscussieerd over wat ze zal dragen als er buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders op bezoek komen, en of ze hen een hand zal geven.

'Het maakt me niets uit dat ze een hoofddoek draagt', zegt de liberale, seculiere blogger Mahmoud Salem tegen persbureau AP, 'maar ik heb wel moeite met dat lichtgevende groen.' (Groen is de kleur van de islam - red.) Hij vreest dat de manier waarop Um Ahmed zich kleedt, als boodschap geldt voor hoe moslimmeisjes zich zouden moeten kleden. 'En dat christelijke Egyptenaren, of moslims die geen hoofddoek dragen, niet het gevoel krijgen dat zij ook deel uitmaken van het volk dat ze wil dienen.'

undefined

Suzanne Mubarak Beeld ANP
Suzanne MubarakBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden