Vrouw tevreden, kinderen niet

Wie chronisch verontwaardigd is over glazen plafonds, onderbetaling, ongelijk verdeelde taken en een minister die de emancipatie voortijdig voltooid verklaart, heeft het grondig mis. Kansloos achterhoedegevecht. De Nederlandse vrouw is tevreden. Met zichzelf, met haar leven en met haar man.

In de pastelkleurige wereld van de Nederlandse vrouw, wekelijks in papier gevangen door lijfblad Libelle, worden de boterhammen dik belegd met de spreekwoordelijke tevredenheid. Dat blijkt uit de onderzoeksbijlage bij de Libelle van deze week. Libelle (wekelijkse oplage 588000 stuks, bereik naar schatting 2 miljoen vrouwen) bestaat 70 jaar en hield een paar maanden geleden de grote 'Wat willen we-enquête'. Zo'n 1800 vrouwen werden door onderzoeksbureau TNS Nipo ondervraagd.

Soms rijzen er best wat zorgjes, hoor. Over de slanke lijn bijvoorbeeld, de omvang van het eigen huis, de laatste mode of de vriendinnenclub. Maar zelfs dan is de Nederlandse vrouw nog een tevreden ziel, al zou ze best met een toverstokje wat wereldleed willen wegtoveren. Honger en armoede bijvoorbeeld.

En wat wil de vrouw van de man? Een Boeketreeks vol: gevoel voor humor, intimiteit en zorgzaamheid, een luisterend oor en begrip. Liefst 88 procent van de ondervraagde vrouwen gelooft in eeuwige liefde en nog eens de helft van de vrouwen is tevreden met de rol van haar partner in het huishouden. Eén op de tien vindt wel dat manlief wat meer kan 'meedenken' over de taken in huis.

Werk is ook al zo'n tevredenheidsfuik. Bijna alle vrouwen vinden het belangrijker dat ze zich gelukkig voelen in een baan dan dat ze een hoog salaris verdienen. Boodschappen doen, opvoeden, koken en etentjes organiseren: ze doen het met liefde.

Carrièregericht of individualistisch vinden de vrouwen zichzelf niet, betrouwbaar, zorgzaam en sociaal wel. En als er ergens in die grote berg tevredenheid dan toch een pietepeuterig klein dingetje veranderd zou moeten worden, dan is dat de persoonlijke ontwikkeling.

Mannen om mee uit te gaan, die willen de tevreden vrouwen ook wel. Bij voorkeur een risicoloze acteur: Victor Reinier (uit 'Baantjer') of Jeroen Krabbé. Minder goed scoren Beau van Erven Dorens, Humberto Tan, Jan Mulder en Youp van 't Hek. Maar ja, die laatste wenst zich ook niet te laten bedwelmen door het tevreden Libelle-virus. Van 't Hek in de Libelle-bijlage: ,,Wat een vrouw wil? Een vrouw in Wassenaar wil Botox, een Jeep en naar de kliniek van Vanessa. En een vrouw in Eritrea wil een hap eten. Op die vraag kan ik dus niets zinnig zeggen.''

Huis op stelten

De NRCV komt in het najaar met een nieuw programma 'Huis op stelten' waarin de kinderen het huis naar eigen smaak mogen verbouwen. ,,Wij willen de rollen omdraaien'', vertelt producent Marie-Louise Houmans. ,,Kinderen beschouwen hun huis toch vaak als het huis van hun ouders. Het huis wordt nu van de kinderen.''

Dus: een klimwand in plaats van een trap en de huiskamer ombouwen tot ruimteschip. Is dat niet wat onpraktisch? ,,Die klimwand komt dan naast de trap'', legt Houmans uit. ,,Bovendien moet de verbouwing wel aan veiligheidseisen voldoen.''

Er zijn al aanmeldingen, maar er zijn nog kandidaten nodig. ,,We zoeken harmonieuse gezinnen. Bovendien moeten ze een modaal of bovenmodaal inkomen hebben zodat ze de veranderingen, als die gaan vervelen, kunnen terugdraaien.''

Er zijn nog kandidaten nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden