Vrouw steeds vaker hoofdkostwinner

null Beeld anp
Beeld anp

Vrouwen hebben steeds vaker een hoger inkomen dan hun partner. In 2012 was bij 19 procent van de paren van 15 tot 65 jaar de vrouw de hoofdkostwinner; in 2002 was dat nog bij 13 procent het geval. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Onder paren zonder (thuiswonende) kinderen komt het het meest voor dat de vrouw meer verdient. Bij 23 procent van deze stellen had de vrouw in 2012 een hoger inkomen dan haar partner. 10 jaar eerder was dat 17 procent.

Hoe jonger de voornaamste kostwinner is, hoe vaker het een vrouw betreft, constateert het statistiekbureau. Zo was onder paren zonder kinderen met hoofdkostwinners tot 35 jaar in 2012 ruim 30 procent een vrouw.

Hogere opleiding
Ook bij stellen met jonge kinderen wordt het belangrijkste inkomen de laatste tijd steeds meer binnengehaald door de vrouw (16 procent in 2012 tegen 10 procent in 2002). Dit komt doordat steeds meer vrouwen evenveel blijven werken na de geboorte van hun eerste kind. Ook zijn vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun mannelijke partner.

Volgens het CBS hangt het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners bij paren verder samen met het aandeel vrouwen dat meer uren werkt dan de partner. In 2002 werkte nog 10 procent meer uren; een decennium later was dat ruim 12 procent. Hierbij speelt de situatie op de arbeidsmarkt ook een rol. Zo steeg in het begin van de crisis in 2009, toen de werkloosheid bij mannen sneller opliep dan onder vrouwen, het aandeel vrouwen dat meer werkte dan hun partner met 1 procentpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden