Vrouw regelt privécontact steeds vaker via internet

Studente Julia Geislingh is vergroeid met haar laptop. (FOTO HERMAN ENGBERS) Beeld
Studente Julia Geislingh is vergroeid met haar laptop. (FOTO HERMAN ENGBERS)

Het internetverkeer neemt toe. Maar met de vele contacten die achter de computer worden opgedaan, neemt ook de eenzaamheid toe.

Eenzaam? De Groningse studente Julia Geislingh (23) weet niet eens wat het woord betekent. Ze staat op allerlei netwerksites met haar foto, naam en blogs (persoonlijke verhaaltjes), zoals Hyves, Partyflock, Relatieplanet, maar ook Familiesite. Die laatste heeft het contact met haar neven en nichten nieuw leven ingeblazen.

Volgens de monitor Life & Living van marketingbureau Trendbox, waarvan de laatste cijfers deze week bekend werden, regelen vooral vrouwen hun privécontacten steeds meer via internet. Toch neemt de eenzaamheid iets toe: in 1992 vond 70 procent nog dat hij of zij veel vrienden had, nu is dat nog maar 53 procent. Als mensen gevraagd wordt de echt goede vrienden te tellen, blijkt dat aantal met twee procent gedaald. Ook die trend geldt iets sterker voor vrouwen.

„De dingen die je zou willen doen, staan door het grote aanbod van activiteiten en media steeds meer onder tijdsdruk”, constateert onderzoeker Goos Eilander (57). „Vrouwen vinden sociale contacten nog iets belangrijker dan mannen, zij gebruiken het internet vaker om vriendschappen te onderhouden. De meeste vrouwen hechten nu eenmaal meer aan de mening van een goede vriendin dan aan die van de partner.”

Dat mensen zich desondanks vaker eenzaam voelen, ligt misschien aan het karakter van communiceren via internet. Eilander: „Ik ben ook al wat ouder, maar een zin met zo’n lachend gezichtje erachter geeft mij een ander gevoel dan een echte lach.”

Digitaal contact wordt vooral voor oppervlakkige kennissen heel handig gevonden, zegt Eilander. „Een buurvrouw die thee komt drinken, stuur je niet zo makkelijk weg. Een computer kun je uitzetten.”

Julia Geislingh is vergroeid met haar laptop. En een smiley betekent ook echt dat ze lachend zit te mailen, zegt ze. „Vooral via Relatieplanet – ik ben vrijgezel – krijg ik heel veel mail van onbekenden. Dan is het handig dat je de eerste schifting thuis kunt doen. Ik hoef me niet helemaal leuk aan te kleden om uit te gaan, maar kan gewoon in mijn nachthemd even met iemand ’krabbelen’.”

Natuurlijk moet je goede vrienden niet alleen mailen, maar ook blijven zien, zegt ze. Veel Hyvesvrienden sprak ze nooit meer, die heeft ze eraf gegooid. Nu heeft ze er 150 over.

Voor allerlei oppervlakkige contacten ontbreekt bij Vivian Vijn (39), beleidsmedewerker bij de gemeente Almere, eenvoudig de tijd. „Dan krijg ik een uitnodiging om me aan te melden op de Hyvespagina van iemand die ik een keer heb gesproken, op een feestje bijvoorbeeld. Wat heeft dat voor zin? Je hebt veel te weinig basis. Die mail je dus nooit.”

Toch kan een internetcontact ook heel diep gaan. Voor Vijn was het een verrassing dat ze via Hyves een oude vriendin terugvond. „We hadden echt een mailbombardement. Het werd meteen heel persoonlijk. Ik heb haar laatst weer gezien, dat was heel vertrouwd. In dit geval is internet een uitkomst: ze heeft een kind en woont aan de andere kant van het land. Even afspreken is lastig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden