Vrouw pleegt zelfmoordaanslag in Irak

(Novum/Ap) - Een vrouw die een vest met explosieven droeg heeft zichzelf woensdag opgeblazen in de buurt van een markt en een sjiitische moskee in de Iraakse provincie Diyala. Acht omstanders kwamen daarbij om het leven en zeven raakten gewond. De aanslag vond plaats in Khan Bani Saad, even ten zuiden van de provinciehoofdstad Baqouba.

Het is de vierde keer in drie maanden dat in Diyala een aanslag wordt gepleegd door een vrouw, hoewel de islam een taboe kent op deelname van vrouwen aan gewapende strijd. De Amerikaanse strijdkrachten zeggen de laatste tijd soms extremisten aan te houden die ervan worden verdacht vrouwen te trainen om als menselijke bom te fungeren en bewijzen te vinden dat Al-Qaida in Irak vrouwen voor dat doel ronselt.

Het gebruik van vrouwen kan erop wijzen dat Al-Qaida zich in het nauw gebracht voelt. Tijdens schoonmaakacties van het Amerikaanse en Afghaanse leger in Bagdad en de westelijke provincie Anbar vluchtten veel extremisten naar Diyala. Volgens een telling van het persbureau AP werden vorige maand minstens 273 burgers vermoord in Diyala, vergeleken met 213 in juni, terwijl het cijfer voor Bagdad juist daalde van 838 tot 182. Vorige week lanceerden de Amerikaanse strijdkrachten een nieuw groot offensief tegen de opstandelingen, te beginnen in Diyala.

Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat een van de kopstukken van Al-Qaida in Irak, Abu Layla al-Suri, ook bekend als Abu Abd al-Rahman, op 30 december bij een militaire operatie bij Muqdadiyah, negentig kilometer ten noorden van Bagdad, is gesneuveld.

In Bagdad wordt de betrekkelijke rust van de afgelopen maanden inmiddels weer verstoord door raket- en mortieraanvallen, die worden toegeschreven aan met Iran verbonden opstandelingen. Dinsdagavond kwamen zeker vijf mortiergranaten in de Groene Zone terecht, niet lang nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice daar op bezoek was geweest. Woensdag gingen de aanvallen door.

Half oktober kwam er een eind aan de vrijwel dagelijkse beschietingen van de Groene Zone, als gevolg van een staakt-het-vuren dat de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr in augustus voor een half jaar had afgekondigd. De hervatting van de beschietingen valt samen met verscherpte verbale aanvallen op Iran door de Amerikaanse president George Bush.

Twee commandanten van het Mahdi-leger van Al-Sadr zeiden dat de nieuwe beschietingen niet het werk zijn van hun organisatie en dat die zich nog steeds aan het staakt-het-vuren houdt. Volgens hen worden de beschietingen uitgevoerd door een nieuwe organisatie, Italat, die met Iran verbonden is. Italat, Farsi voor 'informatie', fungeerde voorheen als verbinding tussen de Iraanse Revolutionaire Garde en het Mahdi-leger aftakkingen daarvan, aldus de commandanten, die hun naam niet wilden noemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden