Vrouw na aangifte zelf voor rechter in Qatar

verkrachting | Een jonge Utrechtse die in Doha werd misbruikt, moet zelf terechtstaan wegens buitenechtelijke seks.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het media-offensief duurde maar een paar dagen, maar het was uiterst effectief. De zaak van Laura de B., een Utrechtse vrouw die al drie maanden vastzit in Qatar nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting, heeft de internationale pers bereikt en de Nederlandse politiek wakker geschud. Vandaag wordt ze door de rechter in Qatar gehoord, en de wereld kijkt mee.

Brian Lokollo, de advocaat van de 22-jarige vrouw, meldde gisteren dat er een 'mediastop' is ingesteld. De familie wil niet meer met de pers over de kwestie praten. Lokollo: "We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd, en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten."

Die kwestie begint op 15 maart. Laura de B. drinkt met een vriendin iets in een hotelbar in de hoofdstad Doha. De twee zijn met vakantie in het emiraat, waar strenge wetten gelden als het gaat om alcoholgebruik en seks buiten het huwelijk. De B. heeft naar eigen zeggen iets gedronken waarmee is gerommeld. Wat er daarna precies is gebeurd, weet ze niet. Ze wordt wakker in een appartement, haar kleren blijken gescheurd en ze is verkracht, zo luidt haar verhaal.

Als ze het misbruik bij de politie meldt, wordt ze direct opgepakt op verdenking van buitenechtelijke seks. Dat geldt in Qatar als een vergrijp waarop een stevige straf staat. Overigens zit niet alleen Laura vast, ook de man die haar zou hebben verkracht zit in de cel.

Dat de zaak nu naar buiten komt, is nadrukkelijk om aandacht te krijgen. De werkgever van de vrouw en haar ouders zwegen aanvankelijk over de zaak, in de hoop dat stille diplomatie een uitweg zou bieden.

Buitenlandse Zaken in Den Haag liet gisteren aan het ANP weten dat Laura's moeder de contactpersoon is voor het ministerie. "We hebben al veel vertrouwelijke informatie met de moeder gedeeld en wachten op de behandeling van de zaak", aldus een woordvoerster. Er is nog geen officiële tenlastelegging, wel een vooronderzoek waarbij een arts en getuigen zijn gehoord.

De ambassade heeft de voorbije weken frequent contact gehad met de vrouw. Donderdag was de Nederlandse ambassadeur in Qatar, Yvette van Eechoud, nog op bezoek bij minister Jassim bin Saif Al Sulaiti. Hij gaat over transport en communicatie. Het officiële persbureau Qatar News Agency meldt over dat gesprek alleen dat de ambassadeur en de minister de vriendschappelijke band op het vlak van transport en communicatie verder willen aanhalen. In de buitenlandse media mag er dan aandacht voor de zaak zijn, de officiële spreekbuis van Qatar rept er met geen woord over.

De zaak Laura de B. komt op een voor Qatar wel zeer ongelukkig moment. Het emiraat organiseert in 2022 het WK voetbal en probeert net als andere landen in de regio meer toeristen te trekken. Dat wordt een hele toer als blijkt dat vrouwen slecht worden beschermd door de wet. In 2008 werd in de Verenigde Arabische Emiraten een Australische vrouw na te zijn verkracht tot acht maanden cel veroordeeld. In 2013 kwam een Noorse met de schrik vrij in Dubai. Zij stapte naar de politie met een klacht over verkrachting en werd vervolgens tot 16 maanden cel veroordeeld wegens seks buiten het huwelijk. Ze kreeg gratie en kon uiteindelijk het land verlaten.

Ongetwijfeld hopen de familie en advocaat Lokollo dat Laura de B. snel vrijkomt. "De zaak toont aan dat reizen naar Qatar niet zonder risico is," aldus de raadsman.

undefined

Kamer wil eerst de feiten op een rij

De Tweede Kamer wil van minister Bert Koenders (PvdA, buitenlandse zaken) weten hoe de zaak van de 22-jarige Utrechtse die vastzit in Qatar in elkaar steekt en wat de regering tot nu toe heeft gedaan om haar vrij te krijgen. "Het is nodig eerst de feiten op een rijtje te krijgen", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gisteren in tv-programma 'Buitenhof'.

De meeste Kamerleden hielden zich afgelopen weekend op de vlakte. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma maakte zich op Twitter wel boos over de zaak: "Bah bah bah Qatar!"

PVV-leider Geert Wilders gaf een reisadvies af aan Nederlandse vrouwen: "Mijd alle sharialanden want u bent er vogelvrij."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden