Vrouw met uiers als middel tegen genetische manipulatie

DEN HAAG - De Dierenbescherming heeft in haar strijd tegen genetische manipulatie een nieuw middel in de strijd geworpen. Op ruim 1 500 bushokjes prijkt de poster van een vrouw met op de plaats van haar borsten, twee koeie-uiers. De vrouw voedt een baby. Met deze postercampagne wil de Dierenbescherming de publieke discussie over genetische manipulatie nieuw leven inblazen.

Een vergelijking met de reclamecampagnes van het kledingmerk Benneton is onvermijdelijk. Tot nu toe had dit merk het patent op shockerend postermateriaal. Maar volgens Antoinette Hertsenberg, projectleider van de campagne 'Stop Biotechnologie bij Dieren', is het niet de poster, die shockerend is, maar zijn het de ontwikkelingen, die plaatsvinden. “De poster verbeeldt op zeer directe wijze het overschrijden van grenzen tussen mens en dier. Genetische manipulatie gaat te ver, het kan uit de hand lopen”, stelde Hertsenberg bij de onthulling van de poster in Den Haag.

Aan de campagne gaat een lange en verbeten strijd tussen de Dierenbescherming en het Biotechnologische bedrijf Gene Pharming vooraf. De hetze begon in 1990, toen het Leidse biotechnologiebedrijf met 'Herman', ondertussen 's werelds bekendste stier, op de proppen kwam. Herman bevat vreemd erfelijk materiaal met als doel kalveren voort te brengen, die het menselijk eiwit lactoferrine produceren. Volgens de 'genenmelkers', zoals de Dierenbescherming de biotechnologen van Gene Pharming steevast noemt, is de lactoferrine bedoeld als ontstekingsremmer in de uiers van de koe. De Dierenbescherming zette vraagtekens bij de doelstelling van Gene Pharming, en bracht, toen bekend werd dat Herman menselijk DNA bevat, een campagne tegen het bedrijf op gang.

De Nederlandse politiek zwichtte voor de argumenten van Gene Pharming, dat het naast de ontstekingsremmer ook bezig is met een medicijn voor kankerpatienten. Volgens de Dierenbescherming is dat een smoes, en is het bedrijf er op uit om lactoferrine toe te voegen aan babyvoeding. Zo zou Gene Pharming moedermelk uit koeien willen winnen en daarmee azen op de miljarden van de babyvoedingsmarkt.

Het dier mag geen fabriek worden, vindt de Dierenbescherming. Vanuit deze optiek heeft ze door middel van een aantal rechtszaken geprobeerd om de 'genenmelkers' een halt toe te roepen. Tot nu toe zonder resultaat. Nu gooit de Dierenbescherming het over een andere boeg en probeert het de Nederlandse bevolking voor haar ideeen te winnen. “De poster dient bij een breed publiek duidelijk te maken hoe ver gevorderd de techniek is. Binnen enkele jaren kan het in de winkel liggen. Het is weerzinwekkend. Gemanipuleerde koeien hebben in elke cel menselijke eigenschappen, waardoor heel dicht de meest prille vorm van het menselijk leven benaderd wordt”, meent Hertsenberg.

Volgens Michiel Linskens, beleidsmedewerker biotechnologie van de Dierenbescherming, zijn er al gesprekken geweest tussen Gene Pharming en de melkindustrie, waaronder DMV-Campina. Woordvoerder Van de Weerd, van DMVCampina, erkent dat er gesprekken zijn geweest met Gene Pharming, maar benadrukt dat het uitsluitend orienterende gesprekken waren. “We zullen zeker rekening houden met de mate van maatschappelijke aanvaarding, voordat we in zee gaan met een bedrijf als Gene Pharming.”

De kans dat binnen enkele jaren babyvoeding op de markt komt, die lactoferrine bevat van de nakomelingen van Herman, acht Van de Weerd erg klein.

De Dierenbescherming houdt het bij een 'horrorsprookje' dat sluipende werkelijkheid wordt. “Straks komt moedermelk niet meer uit de moederborst, maar uit een koeie-uier”, voorspelt Hertsenberg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden