’Vrouw kan nu zelf kiezen voor SGP’

(Trouw)Beeld ANP

amsterdam – - Advocaat Tom Barkhuysen van het Clara Wichmannfonds is blij met de uitspraak van de Hoge Raad over vrouwen op de kieslijst van de SGP. „Juist in een pluriforme samenleving is er behoefte aan heldere kaders. Die zijn er nu. Geen enkele politieke partij mag vrouwen uitsluiten, ook niet op grond van godsdienstige motieven.”

Belangrijk vindt Barkhuysen dat vrouwen nu zelf kunnen kiezen, mét respect voor godsdienstvrijheid. „Vrouwen krijgen een vrije keuze, op basis van een eigen uitleg van de Bijbel.” Voorzitter Kathalijne Buitenweg van het fonds: „Het gaat er ons niet om dát een vrouw op de lijst komt te staan, maar dat een vrouw de eigen keuze heeft om op die lijst te staan.” De uitspraak tast volgens haar de vrijheid van meningsuiting niet aan. „De SGP mag nog steeds strijden voor discriminatie van vrouwen, maar ze mogen het niet doen.”

De SGP wil de uitspraak laten ’bezinken’. Maar veel tijd heeft zij daar niet voor, stelt Barkhuysen. „De Hoge Raad is duidelijk. De staat moet jegens de SGP effectieve maatregelen nemen binnen een redelijke termijn. Barkhuysen, ook hoogleraar staats- en bestuursrecht in Leiden, denkt eerder aan een wettelijke maatregel. De Kieswet bijvoorbeeld zo veranderen dat de gelijke rechten van mannen en vrouwen gewaarborgd zijn. Dat zou ook beter aansluiten bij Europese wetgeving. Nederland loopt volgens Barkhuysen hopeloos achter bij de omringende landen. „In België en Frankrijk staat in de Kieswet dat op een kieslijst even veel mannen als vrouwen moeten staan.”

Barkhuysen denkt dat de SGP geen serieuze kans maakt met een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, zoals de SGP gisteren suggereerde. „Die bewaakt scherp de fundamentele waarden van de rechtsstaat zoals het discriminatieverbod. Uit jurisprudentie blijkt dat discriminerende politieke partijen op weinig genade kunnen rekenen.”

Bovendien heeft een gang naar het Europese hof geen opschortende werking voor de uitspraak. Daaraan moet gewoon gehoor gegeven worden, aldus Barkhuysen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden