Vrouw is de baas in 'Ze is van mij'

In mijn strak door de televisie geregisseerde weekritme probeer ik de maandagavond vrij te houden voor uitspattingen en ondeugd. Daarom schakelde ik in op 'Ze is van mij', een VPRO-talkshow over vrouwen en seks. U heeft het natuurlijk niet gezien, daarom deze geruststelling: het is borrelpraat, en niet meer dan dat. Aanvankelijk vroeg ik me af: wat doet die camera er bij? Ik ben dol op borrelpraat, daar niet van, maar wil ik écht weten of studiogast Jeffrey Wijnberg een billen- of borstenman is? Na ampel beraad was mijn antwoord: Ja, ik wil.

Mannen babbelen op tv al eindeloos over geld ('Goudzoekers') en snelle auto's ('Top gear'), dus waarom niet over hun dierbaarste onderwerp? Met presentator Waldemar Torenstra, een fruitige verschijning, en zijn assistent, Zijne Onnozelheid Maxim Hartman, is het elke week weer een kwajongensachtige bende. Hoeveel vrouwen heb je gehad, wilden ze weten van gast Hans Sibbel. "Tussen de tien en de honderdvijftig. Je raakt een beetje de tel kwijt", schepte de cabaretier op.

Het programma is een wonderlijke mengeling van machogedrag en tederheid. Op de billen- en borstenvraag zei psycholoog Wijnberg: "Geef mij de handen maar. Lang en slank." Hartman: "En ze kunnen er zo lekker mee kneden." Of de besproken vrouw nu 'mooi' is of 'lelijk', altijd weten de heren een voetstuk voor haar te vinden, terwijl ze zichzelf bespotten. Hartman: "Als je een beetje pervers bent, zoals de meeste mannen, is Sarah Palin een aantrekkelijke prooi."

Halverwege dacht ik: waarom is het wél amusant om mannen te zien praten over seks, en vrouwen niet? Omdat bij mannen de vreugde heerst van het happy hour, en bij vrouwen de ernst van de Heidelbergse Cathechismus. Zelfs een grappig bedoelde serie als 'Sex and the city' begon na drie afleveringen al te vermoeien, omdat de dames elkaar voortdurend bevestigden in de juistheid van hun seksisme. Niets zo vervelend als aanhoudend wederzijds begrip.

Dat is er bij mannen gelukkig niet bij. Wijnberg tegen Sibbel: "Dus op je 52ste heb je eindelijk een relatie van twee jaar. Heb je al die andere vrouwen eruit geknikkerd?" 'Ze is van mij' maakt de man niet mooier dan hij is - een vergelijking met de aap is een vast onderdeel - en toch wordt het programma zelden ranzig. De VPRO laat een mannensoort zien, die tegelijk vrijgevochten en begrensd is. Toen Hartman in details dreigde te treden over dat 'kneden', snoerde Sibbel hem meteen de mond met: "Jaja, dat is nu wel duidelijk."

De man in 'Ze is van mij' voelt precies aan hoe ver hij kan gaan, maar die ruimte wordt niet door hem maar door de vrouw bepaald. Stuurde ze hem in de jaren zeventig naar de mannenpraatgroep om zijn pikgerichtheid te bewenen, nu overtreft ze de man vaak in onverbloemd seksisme. Zo hielden de RTL 5-sterren Tatum Dagelet en Jennifer de Jong vorig jaar een handtekeningenactie om WK-voetballers op te hitsen hun shirt uit te trekken. Geen haan die ernaar kraaide. Een kip trouwens ook niet. Zou Wilfred Genee eens moeten voorstellen tijdens het WK vrouwenvoetbal. De man weet exact hoe groot zijn bewegingsvrijheid is: tussen de mannenpraatgroep en Dagelet en De Jong in. 'Ze is van mij' is van die nieuwe ruimte het toonbeeld op tv.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden