Vrouw in nieuw kabinet Nepal

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Het koninkrijk Nepal beleeft een primeur: voor het eerst maakt een vrouw deel uit van de regering. Shailaja Agarja (53) wordt vice-premier in het nieuwe kabinet - het vijfde in vier jaar - dat haar oom Girija Prasad Koirala zal leiden.

Koning Birendra van de bergstaat heeft de 72-jarige Koirala van de gematigde Nepalese Congrespartij gisteren beëdigd als voorzitter van een minderheidsregering. De plechtigheid, die plaatsvond in het Narajanhiti-paleis in Kathmandu, stond eigenlijk gepland voor tweede paasdag. Dat moest worden uitgesteld omdat het volgens Nepalezen een slechte gewoonte is om op de laatste dag van het jaar, in Nepal afgelopen maandag, aan een nieuwe job te beginnen.

Behalve de premier en zijn nicht Agarja telt het nieuwe kabinet nog één lid: de verlichte econoom Ram Sharan Mahat. Hij wordt minister van financiën. Mahat zat sinds '92 in het Nationaal Planbureau, en is architect van de economische hervormingen in Nepal. Volgens de ranglijst van de Verenigde Naties is het koninkrijk in de Himalaya's een van de minst ontwikkelde landen ter wereld.

Agarja zal behalve het vice-premierschap ook de watervoorraden gaan beheren. Koirala zelf neemt voorlopig 25 portefeuilles voor zijn rekening. Hij heeft gezegd met een klein, efficiënt kabinet te willen werken. Maar analisten verwachten dat de premier zijn regering zal uitbreiden als het parlement zijn eerste keuze goedkeurt.

De Nepalese volksvertegenwoordiging dient zich voor 11 mei uit te spreken over het nieuwe kabinet. De Congrespartij van Koirala bezet 88 van de 205 stoelen en moet dus op zoek naar supporters. Vermoedelijk zijn die te vinden in het kamp van de communisten. De Verenigde marxistisch-leninistische partij (UML), die 89 zetels heeft, was verantwoordelijk voor het vertrek van de vorige premier, Surja Bahadur Thapa, die afgelopen vrijdag aftrad.

De nieuwe regering is de vijfde in vier jaar. In 1990 werd de democratie in Nepal hersteld - nadat die eerder zeer kort was beproefd. De 52-jarige koning Birendra besloot zijn absolute macht op te geven na bloedige demonstraties in de straten van Kathmandu. De politieke verhoudingen zijn instabiel sinds de verkiezingen van '94, toen geen van de partijen een meerderheid wist te behalen.

Koirala was al eens eerder premier, van 1991 tot 1994. Zijn partij maakte deel uit van de vorige regeringscoalitie, die slechts zes maanden wist stand te houden. Het vertrek van vijf ministers onder leiding van ex-premier Lokendra Bahadur Chand veroorzaakte vorige maand een politieke crisis in Nepal.

Als de nieuwste premier er de komende weken niet in slaagt een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen, zal koning Birendra binnen zes maanden nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden