Vrouw hervormd top-manager

Van een onzer verslaggeefsters

Zij volgt ds. mr. J. Haeck op, die vorig jaar deze functie moest neerleggen. Hij kon zich niet langer vinden in de structuur van de kerk: de 'top' met zijn wel zo genoemde 'radenrepubliek' legt volgens hem te veel gewicht in de schaal. Er is uitgekeken naar een andere functie voor hem binnen de kerk. Dat is niet gelukt. Hij heeft nu een baan naar zijn zin in de gezondheidszorg.

Mevrouw Wamsteker is tot nu toe alleen 'op het grondvlak van de kerk' betrokken geweest. Zij is niet kerkelijk opgevoed. 'Ik ben pas later gelovig geworden', vertrouwde zij gisteren de kerkelijke pers bij een kennismaking toe. Het was dan ook niet vreemd van haar te horen - op een vraag naar haar mening over het Samen-op-Weg-proces - dat ze 'eigenlijk niet beter weet'. "Toen ik in Leiden voor het eerst in de kerk kwam, was het proces van samengaan met gereformeerden en lutheranen al volop gaande. Persoonlijk denk ik ook niet in 'apart'. Ik werk graag aan heelheid en denk dat het zinvol is voor kerken in deze tijd om heelheid te laten zien en geen gebrokenheid."

Wamsteker, die het in de kerkelijke hierarchie tot het ambt van ouderling heeft gebracht - een positie van waaruit de 'top' van de kerk naar haar zeggen nauwelijks zichtbaar is - vindt het een uitdaging om ineens zo hoog in de organisatie terecht te komen.

Service aan top

Ze onderstreepte gisteren dat het in de hervormde kerk het grondvlak is de gemeenten - dat de kerk moet sturen. "Het landelijke apparaat moet in feite service verlenen aan de basis." Op de vraag of zij dezelfde fricties ziet in de structuur van de kerk als haar voorganger, ging ze niet rechtstreeks in. Wel zei ze er graag aan te willen meewerken die top meer zichtbaar te maken voor de basis. Vanuit de gemeente Leiden gezien houdt ze het voorlopig op 'communicatieproblemen'.

Wamsteker heeft Nederlands gestudeerd en algemene taalwetenschap. Ze is onder andere werkzaam geweest in de bibliotheekwereld en heeft in tal van functies ervaring opgedaan met leidinggeven. Andere vaardigheden die haar in haar nieuwe management-functie van pas zullen komen, zoals visie-ontwikkeling en beleidsvoorbereiding en -vorming, heeft ze naar haar zeggen vooral kunnen ontwikkelen bij het ministerie van binnenlandse zaken, waar ze hoofd is geweest van de afdeling Coordinatie Documentaire Informatieverzorging.

De nieuwe algemeen secretaris steekt veel tijd in kerkelijk werk. Als ze, begin volgend jaar, in Leidschendam aan haar nieuwe baan begint, zal ze het een en ander moeten laten vallen. Maar het bijzondere kerkewerk wil ze blijven doen. Bij voorbeeld het organiseren van vespers en andere bijzondere diensten.

Wamsteker is niet bang voor 'Putten', waar 1 600 gereformeerdebonders zaterdag hun paaltjes sloegen door 'neen' te zeggen tegen de ontwerp-kerkorde van de hervormden, gereformeerden en lutheranen. "Als ik nu al bang was, kon ik er maar beter niet aan beginnen."

Dat haar met het bezuinigingsplan 'Kiezen en delen', dat vandaag door de synode wordt behandeld, het gras voor de voeten is weggemaaid, doordat voor de komende vijf jaar de beleidskeuzen in feite al zijn gemaakt, deert haar niet. Nuchter: "Het klopt dat die keuzen zijn gemaakt, maar dat kan toch ook niet anders. Dit concern moet toch gewoon kunnen doordraaien."

De hervormde synode nam gisteren met algemene stemmen het voorstel aan, vrouwelijke predikanten in geval van zwangerschap zestien weken zwangerschapsverlof toe te kennen. Met dit besluit is de regeling voor predikanten aangepast aan de bepalingen in de Ziektewet. Tot nu toe was het verlof twaalf weken. Dankzij een motie van ds. D. de Jong van de classis Den Bosch is tevens geregeld dat zwangere predikantes zullen worden vervangen. Dat kost per zwangerschap ongeveer 10 000 gulden. Die kosten kunnen worden omgeslagen via de kasvoor de predikantstraktementen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden