Vrouw die kandidaat-rechter Kavanaugh beschuldigt van seksueel misbruik krijgt extra bedenktijd

Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Brett Kavanaugh. Beeld Reuters
Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Brett Kavanaugh.Beeld Reuters

De vrouw die de kandidaat-rechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel misbruik krijgt extra tijd om te besluiten of ze wil getuigen. Maandag wil de Senaat in de Verenigde Staten stemmen over de aanstelling van de kandidaat-opperrechter.

Redactie

Vorig weekend deed de 51-jarige Christine Blasey Ford, hoogleraar klinische psychologie, haar verhaal in The Washington Post. Op een feestje, toen zij 15 en Kavanaugh 17 was, zou hij haar op een bed gedrukt hebben, en geprobeerd hebben haar te verkrachten. Pas toen een vriend van Kavanaugh tussenbeide kwam, slaagde ze erin zich te ontworstelen.

Zowel Kavanaugh als Ford liet deze week weten een getuigenis te willen afleggen voor de Senaat. Ford had daarvoor wel enkele voorwaarden geformuleerd, zoals het oproepen van extra getuigen. Ook had ze gevraagd dat de FBI eerst onderzoek zou doen naar Kavanaugh alvorens te getuigen, maar de Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat dat niet zal gebeuren.

Voorzitter Chuck Grassley van de Senaatscommissie heeft een nieuwe deadline gesteld voor Ford om een besluit te nemen over haar getuigenis en de voorwaarden waaronder ze haar verhaal zal doen. Zaterdagmiddag half drie (lokale tijd) wil Grassley een definitief besluit. Of de stemming van Kavanaugh maandag doorgaat is nog niet duidelijk.

Olie op het vuur

Hoewel president Donald Trump zich opmerkelijk stilhield sinds Ford de openbaarheid zocht, heeft hij zich via Twitter toch uitgesproken over de zaak. In eerste instantie prees hij Kavanaugh en sprak zijn steun en vertrouwen uit.

Maar na de beschuldigen van Ford in twijfel te trekken, gooide de president toch een beetje olie op het vuur. 'Ik twijfel er niet aan dat als de aanval op dr. Ford zo erg zou zijn als ze zegt, zij of haar liefhebbende ouders meteen aangifte zullen hebben gedaan. Laat ze die aangifte op tafel leggen, zodat we datum, tijd en plaats weten!', schrijft de president op Twitter.

Lees ook:

Na beschuldigingen van seksueel misbruik is de benoeming van Kavanaugh niet meer zo zeker

De benoeming van Brett Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof leek al een gedane zaak. Maar beschuldigingen van seksueel misbruik zorgen ineens voor onzekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden