Vrouw aangehouden in onderzoek naar Drentse boerderijbranden

De pyromaan is een man, en meestal erg jong, leert de geschiedenis. Maar deze keer niet, zo lijkt het. In het onderzoek naar de Drentse boerderijbranden heeft de politie gisteren een 39-jarige vrouw uit Emmen aangehouden.

In plaatsen als Rolde, Gieten, Eext, Gasteren, Balloo en Oudemolen ging sinds vorig voorjaar de vlam in zeker tien rietgedekte, veelal monumentale, boerderijen. In een paar gevallen konden de bewoners zich maar ternauwernood in veiligheid brengen.

De Drentse politie wil nog niet zeggen wat de rol van de vrouw was in de lange reeks brandstichtingen in de noordelijke provincie.

Kort geleden breidde de politie het onderzoek naar de brandstichtingen uit en betrok daarbij nog zeven verdachte branden in het noorden van de provincie. In een aantal gevallen gingen de boerderijen geheel verloren.

De brandstichtingen leidden tot veel onrust in de Drentse gemeenten, begrijpelijkerwijs vooral onder bewoners van rietgedekte boerderijen. In Noord-Drenthe gold sinds oktober vorig jaar verscherpt politietoezicht. Verzekeraars en banken stuurden brieven met tips over wat te doen bij brand en hoe die te voorkomen. Ook in het tv-programma 'Opsporing Verzocht' werd veel aandacht aan de branden besteed.

De vrouw werd gisterochtend in haar eigen woning aangehouden. Ze was volgens de politie al een tijdje in beeld. Ze had naar aanleiding van de branden zelf contact gezocht met de politie omdat ze meer informatie zou hebben.

RTV Drenthe meldde gisteren dat de vrouw al eerder voor twee lange reeksen van brandstichtingen is veroordeeld. In 1995 legde de rechter haar (toen 22 jaar oud) een jaar cel en tbs op voor zes brandstichtingen in haar toenmalige woonplaats Lelystad. Volgens RTV Drenthe duurde de tbs-behandeling zes jaar.

Maar elf jaar na die eerste veroordeling stond ze opnieuw voor de rechter: de rechtbank in Assen legde haar toen vier jaar cel en wederom tbs op. De rechter achtte bewezen dat de vrouw in ruim een jaar tijd dertien branden stichtte in de omgeving van het Drentse Odoorn.

Het Pieter Baan Centrum (PBC), dat de vrouw in de aanloop naar die tweede veroordeling psychologisch onderzocht, schreef in een rapportage in de rechtbank over haar: "Verdachte is een intelligente vrouw die lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis met overwegend borderline kenmerken. Deze kenmerken omvatten identiteitszwakte, ernstige automutilatie, een sterke neiging tot idealiseren en devalueren, sterke prikkelbaarheid en inadequate woede- en driftaanvallen. (...) Door haar ernstige persoonlijkheidsstoornis is verdachte niet in staat woede afdoende te reguleren en adequaat te uiten." De kans op herhaling, aldus het PBC, is groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden