Vrouw aan het roer bij Binnenlandse Zaken

(Novum) - Roos van Erp-Bruinsma wordt de nieuwe secretaris-generaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij is de tweede vrouw ooit die de hoogste ambtenaar bij een ministerie wordt. Marjanne Smit ging haar tussen 2002 en 2006 voor bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van Van Erp-Bruinsma, die per 1 oktober aan de slag gaat bij het ministerie. Ze volgt Jan Willem Holtslag op, die op 1 maart de overstap maakte naar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De 48-jarige Roos van Erp-Bruinsma is sinds 2005 algemeen directeur bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Utrecht en daarnaast sinds dit jaar directeur van Conexxion Cluster Utrecht.

Het kabinet streeft ernaar om in 2011 een kwart van alle achthonderd hoge managementfuncties bij het rijk door een vrouw te laten bekleden. Sinds 2000 is het aantal vrouwen aan de top van ministeries verdubbeld, van negen naar ruim achttien procent. Vorig jaar werd op vrijgekomen managementfuncties in bijna dertig procent van de gevallen een vrouw benoemd, bleek uit berekeningen van kenniscentrum voor emancipatie E-quality.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden