Vrom test in Berlijn zwaarte vuurwerk

DEN HAAG - Het ministerie van Vrom en het openbaar ministerie laten in Berlijn proeven uitvoeren om na te gaan of vuurwerk vaak zwaarder is dan de 'classificatie', de vermelding op de verpakking.

Vrom wacht nog op de uitslag. Het OM in Almelo zwijgt over de resultaten in verband met het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Maar het is al duidelijk dat 'lichte' vuurwerkstoffen massa-explosief kunnen reageren. Sommige soorten hebben een groter effect dan verwacht; vooral bij Chinees vuurwerk is sprake van structurele onderclassificatie. En licht vuurwerk (klasse 1.4 en 1.3) reageert als zwaar vuurwerk (1.1), wanneer het met zulk professioneel vuurwerk ligt opgeslagen. De testresultaten bevestigen daarmee het rapport van de commissie-Oosting.

Het testvuurwerk is in beslag genomen bij controles in opslagen in Nederland, waar het illegaal lag. Het OM wil met de tests de bewering van de eigenaren van het geëxplodeerde SE Fireworks ontkrachten dat zij niet wisten hoe zwaar het opgeslagen vuurwerk was. Vrom wil de testresultaten gebruiken voor een classificatielijst van vuurwerk, waarvan sprake is in het wetsvoorstel van milieuminister Pronk. Aan de hand van die lijst kan beter toezicht worden gehouden op vervoer en opslag van vuurwerk. Ook wil het kabinet de testen misschien inzetten als argument voor Europese vuurwerkregels.

Bij een ronde-tafelgesprek met de kamercommissie voor Vrom, provincies en gemeenten stelde de vuurwerkbranche gisteren een verbod op het zwaarste vuurwerk (1.1) voor. Maar dan wil ze af van de strenge afstandsnormen die Pronk wil gaan hanteren rond de vuurwerkbedrijven. Woordvoerder F. Arntz van de evenementenvuurwerkorganisatie PVPT noemde het vuurwerkbesluit 'onaanvaardbaar'. Van de vuurwerkopslagen moet negentig procent de deuren sluiten, voorspelt hij.

De gemeenten vinden de voorgestelde regels voor het lichte consumentenvuurwerk, waaronder een afstandsnorm van twintig meter, veel te streng. Volgens de Bleiswijkse burgemeester C. Lamers wordt de vuurwerkverkoop zo de illegaliteit in gedreven, met alle risico's van dien. ,,Consumentenvuurwerk heeft geen ontploffingsrisico, maar een brandrisico. En dat brandrisico is uitermate beheersbaar.'' De regelgeving voor consumentenvuurwerk is gebaseerd op een TNO-proef vorig jaar op de Maasvlakte. Daarbij is uitgegaan van een onbeveiligde opslag. Ten onrechte, zei Lamers. ,,Als die sprinklerinstallatie er voor Enschede niet inzat, zit ie er nu in.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden