Vrolijke Freek is toe aan het uitoefenen van invloed

MAAIKE BOS

Het leek me een kamikaze-actie vol schromelijke zelfoverschatting van Freek Vonk toen ik zijn nieuwste programma zag. In het vierluik 'Freek tegen de stropers' (BNN) gaat hij in legeruniform en geweer met een anti-stroperseenheid de Zuid-Afrikaanse savanne op "om zich te mengen in de gevaarlijke strijd tegen de stropers, om de neushoorn te redden van uitsterving".

Denkt Nederlands bekendste bioloog echt iets te bereiken door stropers à la Willibrord Frequin één voor één lastig te vallen en op hun morele inferioriteit te wijzen?

Evolutiebioloog dr. Freek Vonk (33) is natuurlijk wijzer dan dat. Hij blijft niet in de particuliere situatie hangen - betraand bij zo'n afgeslacht dier met onthoornde kop - maar brengt de hele keten van oorzaak en gevolg van de neushoornbedreiging en -redding in beeld. Choquerend en indrukwekkend.

De feiten: jaarlijks doden stropers 1100 neushoorns omdat ze helaas het duurste product ter aarde op hun neus dragen. Sinds het legale handelsverbod in 2009 zijn de hoorns in Azië meer waard dan goud en cocaïne; zo'n tachtigduizend euro per kilo. In dit tempo van vernietiging zijn de laatste twintigduizend neushoorns op aarde over tien, twintig jaar uitgestorven.

Na de vier afleveringen weet je dat die machtige neushoorn niet alleen het slachtoffer is van hebzucht, maar ook van een gebrek aan dierenliefde en kennis bij de mensen.

Die stropers, dat zijn straatarme Zuid-Afrikanen die zelf nog nooit een neushoorn hadden gezien voor ze er een neerschoten. Er was geen geld voor een kaartje Kruger Park of voor schoolboeken met foto's. Ze voelen niet de welvaartsdierenliefde van kinderen die opgroeien met het WNF. En welk ander beroepsperspectief hebben ze daar? Freek kan veel, maar kan niet de hele economie en corruptie veranderen.

Aan het andere eind van de stroperijketen staan de Aziaten, die geloven dat neushoornpoeder hen geneest van kanker - op doktersadvies. O ja, het helpt ook tegen katers en verhoogt het libido. Freek stuit op glazige ogen als hij zegt dat die hoorn slechts hoef is, nagelmateriaal, die niets medicinaals doet. Hij kan als westers wetenschapper niet het gevecht aan met eeuwenoude oosterse geneeskunde.

Dierenliefde en kennis verspreiden doet vrolijke Freek intussen goed.

Freek is namelijk overal. Hij doceert zijn kennis via universiteit, televisiecolleges en dure shows in de Heineken Music Hall. Hij laat met zijn tv-programma's vonkjes dierenpassie ontspringen in vele kinderharten (straks een piek in biologiestudenten?). En hij promoot dieren én boodschappen bij Albert Heijn, sinds vandaag weer in de nieuwste AH-dinospaaractie. Met een virtual realitybril en Freeks voice-over kun je straks een T. rex om je heen zien lopen.

Die boodschappenouders kunnen nu ook royaal doneren aan Freeks nieuwe stichting No Wildlife Crime. Kennis en passie verspreiden is mooi, maar Freek Vonk gaat inmiddels voor invloed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden