Vrolijk liedje wordt onbedoeld protestlied

(\N)

Bijna een half miljoen keer werd ’Oh Meisje’ van zangeres Esther Groenenberg op YouTube bekeken. Het vrolijke liedje is onbedoeld tot strijdlied tegen de cosmetische industrie en het schoonheidsideaal uitgegroeid.

Ze wilde gewoon een grappig liedje maken ’waar vrouwen blij van zouden worden’. De 24-jarige zangeres Esther Groenenberg had totaal niet verwacht dat ’Oh Meisje’, een vrolijk nummer dat meisjes en jonge vrouwen die onzeker zijn over hun uiterlijk een hart onder de riem moest steken, een hit zou worden. „Er is zo massaal op gereageerd! Terwijl het eigenlijk heel luchtig bedoeld was”, zegt Groenenberg verbaasd.

Haar liedje en de bijbehorende videoclip zijn ruim 400.000 keer bekeken op de populaire filmpjeswebsite YouTube. In een paar weken is ’Oh Meisje’, dat op grappige wijze uithaalt naar de cosmetische industrie en het opgelegde schoonheidsideaal, tot een waar strijdlied uitgegroeid. Groenenberg zingt er vrolijk op los met teksten als: ’Op elke pagina kan je de ribben tellen/Net zoals de botten en de vellen/Als ik zo’n meisje zie, dan zou ik willen weten/Heb jij het laatste jaar wel wat gegeten?’

„Ik ben wars van al die vreselijke televisieprogramma’s waarin zogenaamd lelijke vrouwen zich tot zwaan laten ombouwen”, zegt Groenenberg. „En de documentaire van Sunny Bergman (’Beperkt Houdbaar’, red.) over het onrealistische beeld van vrouwen vond ik ook wel erg indrukwekkend en schokkend. Maar dat het onderwerp bij anderen zo ontzettend leeft, merkte ik pas nu mijn liedje zoveel losmaakt.”

De clip werd ’voor de lol’ opgenomen en op YouTube geplaatst. Groenenberg: „De meisjes en vrouwen die erin voorkomen stuurden de clip door aan vriendinnen, moeders, zussen, tantes, nichtjes die het vervolgens ook weer doorstuurden.” Dat leverde een sneeuwbaleffect op, zo zijn veel YouTube-hits ontstaan.

Ook de Nederlandse zangeres Esmée Denters bereikte een miljoenenpubliek met een in haar slaapkamer opgenomen liedje. De Oosterbeekse Denters schopte het in 2007 tot een optreden bij Oprah Winfrey. Ook Groenenberg is hard op weg naar een artiestenstatus. ’De Wereld Draait Door’ nodigde haar uit en inmiddels heeft de zangeres plannen voor een singel en een cd. „Bizar”, is Groenenbergs reactie op de storm die haar liedje veroorzaakt heeft.

De nuchtere Zwolse heeft zelf niet zo’n last van de schoonheidsnorm. Ze studeerde vorig jaar af op het conservatorium. Ze maakt vrolijke Nederlandstalige pop, het nummer ’Zuurkool met worst’ trok al de aandacht van Paul de Leeuw, bij wie ze in de uitzending mocht komen zingen.

„Ik zie er niet uit zoals de meisjes uit de bladen en natuurlijk heb ik ook wel eens een dag dat ik denk: mijn kont is te dik. Maar over het algemeen ben ik tevreden met mezelf. Precies zoals ik de meisjes in mijn liedje ook aanraad: wees een beetje blij met jezelf en vergeet niet van het leven te genieten. Ik zie zoveel jonge vrouwen die onzeker zijn en aan het sonjabakkeren slaan.”

Toch heeft ook Groenenberg wel eens gelijnd. „Nu denk ik wel eens: druist dat tegen mijn eigen liedje in? Ben ik ook slachtoffer van het schoonheidsideaal? Met sporten en gezond eten is natuurlijk niks mis. Maar het gaat om de achterliggende gedachte; waarom doe je het? Als je het doet voor jezelf: prima. Als je dun wil zijn om erbij te horen of om aardiger gevonden te worden, lijkt me dat niet goed. Ik vind mezelf niet meer of minder leuk als ik tien kilo zwaarder of lichter ben.”

De YouTube-clip van Oh Meisje:

]]>

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden