'Vrolijk einde' voor Zweedse filmmaker Bergman

STOCKHOLM (ANP) - Op het bericht van het overlijden van de Zweedse filmmaker Ingmar Bergman wordt wereldwijd met weemoed gereageerd. Bergman overleed maandag op 89-jarige leeftijd thuis in bed op het eiland Farö in de Oostzee. Dit maakte zijn dochter Eva Bergman maandag bekend.

Haar man en detectiveschrijver Henning Mankell zag de dood al weken naderen en bestempelde het overlijden van zijn schoonvader als ,,vrolijk en vriendelijk''. Ook voegde hij er aan toe, dat ,,Bergman een gecompliceerd persoon was, die dankzij creativiteit kon overleven''. Mankell en Ingmar Bergman zagen samen honderden films in Bergmans bioscoop aan huis. Drie jaar geleden zei Bergman in een interview zijn eigen films nauwelijks te bekijken, omdat ze hem aan het huilen maakten en hij er ongelukkig van werd.

Bergmans films verhalen over de drama's van het leven. Hij haalde de inspiratie uit zijn eigen leven. Bergman werd geboren op 14 juli 1918 in een instabiel huwelijk in Uppsala en vertrok op zijn negentiende naar Stockholm waar hij op 26-jarige leeftijd de jongste theaterdirecteur van Europa werd. De filmmaker trouwde vijf keer en kreeg negen kinderen.

Halfstok

Een grote aanslag op zijn gemoed was de beschuldiging van de belasting dat hij gefraudeerd zou hebben. Hierover zei Bergman ooit dat hij slechts ,,papieren tekende zonder ze te lezen''.

Premier Fredrik Reinfeldt van Zweden noemde Bergman ,,een van de grootste dramatici van de wereld''. De vlaggen tegenover het Zweedse filmhuis in Stockholm hingen maandag als eerbetoon halfstok.

Filmgenie

Filmmaker en auteur Woody Allen roemde Bergman maandag als een ,,vriend'' en de ,,beste cineast'' die hij ooit had gezien en zei erg verdrietig te zijn. Bergmans films hebben grote invloed op Allens films gehad. Vanuit Frankrijk sprak president Nicolas Sarkozy van een ,,filmgenie van deze tijd''.

Met zijn films Jungfruküllan (De Maagdenbron, 1960), Sasoni I Et Spegel (De Donkere Spiegel, 1961) en de meest bekende Fanny Och Alexander (Fanny en Alexander, 1982) won Bergman drie keer de Oscar voor beste buitenlandse film.

Televisieseries

Bergman maakte ook veel televisieseries. Een van de bekendste is de zesdelige Scènes Uit Een Huwelijk (1974), die later ook als bioscoopfilm werd uitgebracht. In 1997 ontving hij op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm der Palmen voor zijn gehele oeuvre.

Daarnaast schreef de Zweed boeken: zijn memoires Laterna Magica (1987), de aan zijn ouders gewijde roman Met de beste bedoelingen en Zondagskinderen, over zijn vader, een pastoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden