Vroemen raakt steeds meer verstrikt in dopingnet

De kans dat Simon Vroemen zonder brandmerk uit de verdachtenhoek komt, is na zijn derde aanvaring met de dopingpolitie tot een minimum gereduceerd.

Rob Velthuis

Vroemen, vorige maand betrapt op het gebruik van anabole steroïden, heeft ook in 2006 de dopingreglementen overtreden. Tijdens de EK in Gotenburg diende hij zichzelf op zijn hotelkamer een zogenaamd herstelinfuus toe.

In januari 2007 ontvingen bestuursleden van de atletiekunie (Knau) daarover vertrouwelijke informatie van Vroemen. „Daaruit kan worden afgeleid dat hij tijdens het EK 2006 – buiten de ploegleiding om – na de series op de 3000 meter steeplechase gebruik zou hebben gemaakt van een glucose-infuus”, aldus een verklaring van de bond.

De Knau bleef in gebreke door geen actie te ondernemen. Als excuus wordt aangevoerd dat de atleet na de EK was gestopt met topatletiek. Maar ook toen Vroemen dit jaar zijn comeback maakte en zich op 11 juni kwalificeerde voor de Olympische Spelen, werd de zaak niet gemeld bij de Dopingautoriteit.

Dat gebeurde pas begin deze week, toen de Dopingautoriteit met vragen over de kwestie kwam. Deze instantie is een onderzoek gestart naar de handelwijze van Vroemen en de Knau.

Een herstelinfuus dient om het lichaam na grote inspanning sneller te laten herstellen. Sinds 1 januari 2005 valt dit volgens het antidopingreglement onder de noemer verboden methodes, óók als er géén verboden middelen mee worden toegediend.

Een infuus voor herstel is slechts toegestaan op medische indicatie en moet worden verricht in een daartoe geëigende omgeving, bijvoorbeeld een ziekenhuis of kliniek. Aan beide eisen heeft Vroemen niet voldaan, zo kan uit zijn eigen verklaring worden opgemaakt. Hij riskeert voor deze zaak een schorsing van twee jaar.

Vroemen was tijdens de EK van 2006 favoriet op de 3000 meter steeplechase. Nadat hij zich als Europees recordhouder op woemsdag had geplaatst voor de finale, zei hij door een voedselvergiftiging te zijn getroffen. Op de ochtend van de finale op vrijdag verklaarde hij op een persconferentie dat hij zich voor de eindstrijd terugtrok. Vragen over eventueel gebruik van verboden middelen ontkende hij pertinent. Hij schreef zijn ziekte toe aan het eten van bedorven vis in een restaurant in de stad. Later veranderde hij die verklaring, het eten in het atletenrestaurant zou niet goed zijn geweest.

Tegen het ANP verklaarde Vroemen gisteren dat de ploegarts hem in de nacht waarin hij ziek werd geen medische indicatie voor een herstelinfuus wilde geven. Na telefonisch overleg met zijn artsen Berend Nikkels en Helmut Stechemesser heeft hij „zelf een infuusje gezet met glucose en natriumchloride. Toevallig had ik de spullen bij mij.”

Die laatste verklaring werpt een vreemd licht op de zaak. Wat moest de antidoping-ambassadeur van de Europese atletiekassociatie met spullen voor een infuus als hij ze niet mocht gebruiken? Vroemen’s verklaring op zijn website, dat toen al was besloten niet te starten in de finale, snijdt geen hout. Pas een dag later meldde hij zich bij de organisatie af.

Op de dag dat Vroemen verrassend de limiet liep voor de Spelen, werd hij betrapt op het verboden middel metandiënon. In afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie is Vroemen voorlopig geschorst. De atleet heeft verklaard nooit bewust het betreffende middel te hebben gebruikt. Hij zei een eventuele straf te willen aanvechten, en te hopen niet voor altijd gebrandmerkt te zijn.

In 2004 werd Vroemen bij een dopingcontrole in Hengelo positief bevonden op het anti-astmamiddel budesonide. Hij had verzuimd toestemming aan te vragen en kwam er vanaf met een waarschuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden