'Vroeger moest je bedenken hoe dat iets werkte, vandaag kun je de echte data analyseren'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Begin deze week hoorde ik tijdens het uitruimen van de vaatwasser op de keukenradio de stem van een man met Brabantse tongval en het monotone geluid van een robot deze zin uitspreken: "De data scientist wordt wel het meest sexy beroep van onze eeuw genoemd." De interviewster twijfelde hoorbaar, maar de stem ging verder: "en dat gaat het zeker worden omdat de data overal zit." Ik fronste mijn wenkbrauwen. Stof zit ook overal, dacht ik onwillekeurig, toch was de stofzuigerverkoper noch de werkster erg sexy de afgelopen eeuw. Maar laten we Wil van der Aalst, de Eindhovense informaticaprofessor, niet onderschatten, want Van der Aalst weet meer dan u en ik bij elkaar. En dat komt omdat hij in Big Data zit. Big wat? Big Data is het fenomeen waarbij de vele digitale gegevens die onze wereld onophoudelijk produceert, worden gecombineerd door supersnelle en hypergeavanceerde computersystemen tot kennis die de som der delen ver overstijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan de file-informatie. Die komt tot stand uit de digitale signalen van onder meer mobieltjes en TomToms. De afzonderlijke apparaten zijn bedoeld om mee te bellen of om de weg mee te vinden, maar met de signalen die ze daarvoor gebruiken kunnen andere computers tegelijk de bewegingen van de gebruikers in kaart brengen. Het is u niet ontgaan dat diensten zoals de NSA en de AIVD dit ook een sexy toepassing vinden.

"Vroeger moest je bedenken hoe dat iets werkte", beweert de Brabantse hoogleraar, "vandaag kun je de échte data analyseren." Big Data gaat onze wereld, zeker weten, radicaal veranderen, al is het alleen maar omdat we digitale gegevens als echter beschouwen dan wat we zelf bedenken.

Van der Aalst verwacht van deze technologische revolutie vooral een betere wereld. "Als je kijkt naar de grote hoeveelheden data die je hebt, dan kun je op dit moment in ziekenhuizen makkelijk 20 à 30 procent efficiënter werken door gewoon slim gebruik te maken van de data." Maar gaan we er slim gebruik van maken? In een markteconomie betekent efficiënter werken dat je meer kunt verdienen in een kortere tijd, omdat je bijvoorbeeld meer gezondheidsproducten en meer soorten behandelingen gaat verkopen. Of daar de wereld mee vooruit wordt geholpen, hangt toch echt af van wat we zelf bedenken.

Wil van der Aalst, hoogleraar informatica aan de TU Eindhoven (Lijn 1, NTR)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden