Vroege voorvader Oranjes leed aan syfilis

Engelbert de Tweede van Nassau, een oud-oom van Willem van Oranje, leed aan de geslachtsziekte syfilis. Tot die conclusie is fysisch antropoloog dr. George Maat gekomen na de stoffelijke resten van diverse voorouders van de huidige Oranjefamilie te hebben onderzocht.

Zijn onderzoek strekte zich uit tot de Nassaus die in een grafkelder in de Onze Lieve Vrouwekerk in Breda rusten. Zij liggen daar niet onopgemerkt. Een imposant monument markeert de graven van deze veertiende-eeuwse Nassaus. Daar zijn behalve oudoom Engelbert, de betovergrootvader van Willem van Oranje, Engelbert de Eerste en zijn overgrootvader Jan de Vierde met vrouwen bijgezet. Ook de vrouw van Hendrik de Derde, die een oom van Willem was, werd er begraven.

George Maat, die in 1986 ook de opgegraven restanten van dubbelspion King Kong identificeerde, kreeg gelegenheid uitvoerig studie te maken van de inhoud van de Bredase grafkelder. In het jongste nummer van 'Cicero', de tweewekelijkse uitgave van het Academisch Ziekenhuis en de Medische Faculteit in Leiden, wordt daar nu verslag over gedaan. George Maat, de enige in zijn vak in Nederland, concludeert dat je bij dit soort onderzoeken 'wel eens iets vindt wat je eigenlijk niet zou moeten vinden'. Overigens is zijn nieuwste ontdekking, vindt Maat, nogal voor de hand liggend. “Vroeger was het fenomeen buitenechtelijke kinderen heel normaal. Deze Nassau was dus beslist geen uitzondering.” Zeven jaar voor de dood van Willems oudoom werd Europa geteisterd door een syfilisepidemie, een geslachtsziekte die vermoedelijk via Amerika naar Europa is overgebracht.

Dr. Maat gaf de resultaten van zijn onderzoek door aan de koninklijke familie. Maat: “Met name kroonprins Willem-Alexander, die geschiedenis heeft gestudeerd, was sterk geïnteresseerd. Geheimzinnig doen de huidige Oranjes niet over Maats ontdekking. Het koninklijk huis gaf meteen toestemming om over het onderzoek te publiceren. Na vijf eeuwen maken zij zich niet druk meer over het seksuele leven van hun voorouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden