Vroege stilte

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: het oecumenisch ochtendgebed in de Domkerk in Utrecht.

De weg ernaartoe
Het is nog maar net licht als ik door Utrecht naar de Domkerk fiets. De stad heeft moeite om wakker te worden. Er zijn nog nauwelijks mensen op straat. Ook het Domplein is nog uitgestorven. De Dom overheerst alles. De kerk met dezelfde naam heeft daarentegen iets onopvallends. Iets van: sorry dat ik besta. Gelukkig gaan de automatische deuren voor me open. Ben ik tenminste niet voor niets zo vroeg mijn bed uitgekomen.

Praktische punten
In de kerk is het donker. Het maakt me een beetje bang. In de verte zie ik licht. Daar moet ik zijn. In een van de zijkapellen staan wat stoelen in een kring opgesteld. Er liggen geplastificeerde A4'tjes op en exemplaren van het Liedboek. Er zijn ook al wat mensen. Drie om precies te zijn. Het zullen er uiteindelijk zeven worden. Een mooi getal.

Daar zit ik dan op maandagochtend, heel erg vroeg met de eeuwige stilte van de Domkerk om mij heen. Om precies zeven uur dendert het carillon van de Dom los alsof het de buitenwereld wil laten weten dat het nog bestaat. Dan staat een oudere man op en heet ons welkom: dit moet de voorganger zijn. Om te beginnen doet hij de kaarsen aan. Hij leest het verhaal over de intocht van Jezus in Jeruzalem en we zingen lied 834 uit het Liedboek: 'Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht! God, laat mij voor uw aangezicht, geheel van U vervuld en rein, naar lijf en ziel herboren zijn.' De kerk beantwoordt ons gezang met een mooie echo, alsof het gebouw besloten heeft ons voor onze trouw te belonen.

Reden om niet te gaan
Het is een oecumenisch ochtendgebed. En oecumenisch betekent in Nederland vaak: protestantse liturgie. Verstokte katholieken kunnen dus beter in bed blijven. De taal is die van de Reformatie, Maria is in geen velden of wegen te bekennen, hoewel van haar bekend is dat ze graag vroeg opstaat. De gezangen komen uit het Nieuwe Liedboek en ook het Onze Vader ('maar verlos ons van de boze') dat gebeden wordt, zal vooral PKN'ers dichter tot de Heer brengen.

En dan de voorbeden. Ze waren mooi geformuleerd en toegespitst op het moment van de dag, maar ook wel vaag. Zo baden we voor mensen die vrede brengen en voor diegenen die lijden onder de gevolgen van welvaart. Ik zou zeggen laat de aanwezigen zelf voorbeden formuleren. Leer je elkaar ook een beetje kennen.

Reden om wel te gaan
Na afloop vraagt de voorganger of ik zin heb in een kopje koffie. Ik wijs het vriendelijk af. 'Ik wens u een mooie werkdag', zegt hij nog.

Als ik weer buiten sta, lijkt het alsof ik al uren wakker ben. Ik heb zin in de dag. Tegen de forensenstroom in fiets ik naar huis. Ik kom een bekende tegen en zie hem denken: wat raar. Hij rijdt de verkeerde kant op. Ik fiets rustig door en in mijn hoofd zingt nog steeds lied 834. 'Schep, God, een nieuwe geest in mij, een geest van licht, zo klaar als Gij, dan doe ik vrolijk wat Gij vraagt en ga de weg, die U behaagt.'

Ochtendgebed in de Domkerk in Utrecht. Elke maandagochtend om 7.00 uur.

Domkerk
De eerste steen voor de Domkerk wordt gelegd in 1254. Er zal uiteindelijk 250 jaar aan worden gebouwd. Tot 1580 is de kerk katholiek, in dat jaar komt hij in het bezit de Hervormde Kerk. Vanaf 2003 is de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) eigenaar. De kerk is ook de thuishaven van het Citypastoraat Utrecht.

Dom en Domkerk waren ooit met elkaar verbonden. Maar in 1675 raast een tornado over Utrecht die het middenschip van de kerk volledig verwoest. Sindsdien gaapt er een groot gat tussen kerk en toren. De brokstukken van het middenschip blijven twee eeuwen liggen. Pas in 1826 ontstaat het Domplein.

Elke dag zijn er vieringen in de kerk. Ook worden er concerten gehouden. (www.domkerk.nl)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden