'Vroeg stemmen’ breekt alle records in VS

(AFP)

De belangstelling voor het zogenoemde ’vroeg stemmen’ in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag is enorm. Tot nu toe hebben al meer dan 23 miljoen mensen hun stem op een van de kandidaten uitgebracht, meldden Amerikaanse media zondag.

De verwachting is dat uiteindelijk een derde van de kiezers in de Verenigde Staten al voor de verkiezingdatum van 4 november stemt, aldus het onafhankelijke onderzoeksbureau Early Voting Information Center. Bij de stembusgang in 2004 was dit nog 22 procent en vier jaar daarvoor 16 procent.

De hoge opkomst bij het vervroegde stemmen lijkt vooral goed nieuws voor presidentskandidaat Barack Obama. Volgens peilingen van CNN en andere nieuwsorganisaties zou de Democraat kunnen rekenen op circa 58 procent van de vroege stemmen, tegen 42 procent voor zijn Republikeinse rivaal John McCain.

In meer dan dertig van de vijftig Amerikaanse staten hebben mensen de mogelijkheid om zonder opgave van reden vroegtijdig hun stem uit te brengen, op het stembureau zelf en/of per post. In een aantal staten is de termijn al verlopen, maar in andere staten gaat het ’early voting’ nog tot zondag of maandag door.

In de cruciale staat Florida hebben bijna vier miljoen mensen hun stem uitgebracht. De stand zou daar 46 procent voor Obama en 38 voor McCain zijn. De gouverneur van Florida besloot eerder om de stembureaus dagelijks langer open te laten vanwege de grote toeloop.

Ook in North Carolina, een andere ’swing state', breekt het vroege stemmen alle records. Volgens verkiezingsfunctionarissen stond de teller zaterdag, op de laatste dag, op 2,3 miljoen, oftewel 38 procent van de geregistreerde kiezers. In Georgia, een andere staat waar de verschillen tussen Obama en McCain klein zijn, had vrijdag op de laatste dag 35 procent van 5,7 miljoen geregistreerde kiezers zijn of haar stem uitgebracht. In 2004 was dat nog 20 procent.

Het vroegtijdig stemmen is in veel staten ingevoerd om lange wachtrijen voor de stembureaus en daarmee chaotische taferelen op de verkiezingsdag zelf te voorkomen. In sommige staten zijn er al weken stembureaus open.

Veel kiezers gaan vervroegd stemmen omdat ze het kiessysteem niet vertrouwen. Volgens een peiling van CNN vertrouwt 42 procent van de kiezers er niet op dat hun stem accuraat geregistreerd wordt op de verkiezingsdag zelf. Overigens is er een aantal staten waar je niet zomaar vroeger je stem kunt uitbrengen, maar een geldige reden moet opgeven om je afwezigheid op de verkiezingsdag te verklaren, zoals Virginia.

Op een aantal plaatsen zijn er problemen gerapporteerd. Vaak hadden die te maken met het feit dat slechts een beperkt aantal kiesbureaus was opengesteld voor vervroegd stemmen, wat gezien de grote opkomst voor lange rijen zorgde. In Atlanta, de hoofdstad van Georgia, liepen de wachttijden vrijdag zelfs op tot maximaal tien uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden