Vroeg op, om natuur te zien ontwaken

Dauwtrappen kan lopend, of op de fiets. Ook het 'dauwzwemmen' is populair. (FOTO JÿRGEN CARIS)

amsterdam – - In het hele land gaat de wekker aanstaande donderdag vroeg. Het is dan Hemelvaart en dus tijd voor het traditionele dauwtrappen. Vroeger stonden mensen om drie uur op om op het natte gras te dansen en te zingen. Dat zou een helende werking hebben. Daarnaast gaat het verhaal dat de tocht herinnert aan de weg van Jezus naar de Olijfberg. Maar tegenwoordig staan mensen vooral voor dag en dauw op om de natuur te zien ontwaken.

Het uitje eindigde vorig jaar op de 27ste plaats van de traditie top 100 van het Nederlands centrum voor Volkscultuur. Onder de vrijmarkt met Koninginnedag (3e), maar boven de Elfstedentocht (53ste). Lokale natuurorganisaties, zoals IVN, organiseren wandel- en fietstochten. Staatsbosbeheer heeft wel 15 verschillende tochten met een gids op zijn site staan. Voor wie daar niet van houdt zijn er alternatieven als dauwzwemmen.

Het vroege opstaan is echt de moeite waard, stelt Gofie van der Linden van de Nuenense afdeling van natuurorganisatie IVN. „We vertrekken om vijf uur bij het klooster aan het park in Nuenen en lopen dan zo’n twaalf kilometer. Met iedere stap zie je de natuur verder ontwaken.” De kakofonie aan vogelgeluiden en het stijgen van de temperatuur door het opkomen van de zon zorgt volgens Van der Linden voor een bijzondere ervaring.

Strandmensen kunnen bij Camperduin terecht. „Vroeger gingen we echt om vijf uur op pad, nu vertrekken we om zeven uur bij paviljoen Minkema”, vertelt Jan Tonneman van Sportwandelschool Hoorn. Wandelaars kunnen bijvoorbeeld naar Bergen aan Zee of Egmond aan Zee lopen. Voor Tonneman is dat al jaren vaste prik. „Toen ik jong was liep ik mee voor de vrouwen, nu ga ik voor de zeemeeuw”, lacht hij. „Ik kom ook nog altijd maatjes van vroeger tegen.” Opgeven kan via dauwtrappen@sportwandelschool.nl.

Voel je meer voor een frisse duik, dan is openluchtzwembad De Berkel in het Gelderse Almen een optie. Tussen zes en zeven zijn de mensen welkom in het verwarmde bad. Er is ook krentebrood en een kopje koffie. In zwembad de Peppel in Ede wordt ook aan dauwzwemmen gedaan. Maar dan wel binnen, tussen zeven en acht en met een ontbijtje.

Volgens boswachter Peter Maas van Staatsbosbeheer Zeeuws Vlaanderen is het leuk dat het aan het begin van de dauwwandeltocht vaak nog donker is. „Naarmate het lichter wordt herken je steeds meer mensen.” Op zoek gaan naar mens en dier kan ook in het Nationaal Park de Hoge Veluwe in Hoenderloo. Van zes tot acht uur ’s ochtends mogen wandelaars, fietsers en ruiters gratis naar binnen om het park te zien ontwaken. „Het is een unieke kans en inmiddels een traditie in het park. Auto’s mogen er die ochtend niet in”, zegt woordvoerster Saskia van Straaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden