Column

Vroeg of laat moeder worden

Janet Jackson, hier in 2013.Beeld EPA

Janet Jackson was weer in het nieuws. Niet vanwege een muzikale hit. En ook niet wegens de hijab die ze sinds kort draagt - waarover in een toekomstige column meer. Jackson was in het nieuws omdat ze, als 50-jarige, voor het eerst moeder is geworden. 

Er was enige opwinding hierover. De één vindt het onverantwoord dat zij, zo oud al, een kind krijgt. Want ze zal in de zestig zijn als haar zoon in de puberteit is en zeventig als hij jongvolwassen wordt. Anderen zien in Jacksons late moederschap juist een voorbeeld: ze bewijst dat een vrouw ook op zeer gevorderde leeftijd nog een kind kan krijgen.

Steeds vaker gebeurt dat. Bekend is dat Cherie Blair op haar 45ste nog een kind kreeg, zoals ook Monica Bellucci. Halle Berry was 47 toen ze verrast werd met een zwangerschap. En de vrouw van John Travolta was maar liefst 48 jaar toen ze van een baby'tje beviel. De statistieken laten zien dat ook de 'gewone' vrouw steeds vaker opteert voor een later moederschap. Dat heet emancipatie.

In mijn omgeving zie ik het ook: vrouwen die het krijgen van kinderen steeds verder uitstellen. Twintigers denken nauwelijks aan kinderen, dertigers aarzelen eindeloos over het juiste moment voor het krijgen van kroost of twijfelen of kinderen überhaupt wel in hun drukke en tamelijk aardige levens passen.

Als ik die vrouwen zie tobben, moet ik altijd aan mijn nichtjes denken. Al mijn nichtjes die van mijn leeftijd zijn - ik ben 46 - hebben al volwassen kinderen. Velen zijn al grootmoeder. Ja, oma. Deze vrouwen kregen hun kinderen jong, soms zelfs voor hun twintigste, en zagen hun eigen kinderen rond hun twintigste huwen en kinderen krijgen. Mijn nichtjes hadden vanaf hun veertigste hun handen vrij, als het ware. Geen kleine kinderen meer om op te passen. De meesten, die nooit eerder hadden gewerkt, zijn nu begonnen aan baan of beroep.

Naema Tahir: ik denk dat veel van mijn nichtjes de westerse vrouwen benijden om hun keuzemogelijkhedenBeeld Maartje Geels

Ik denk dat veel van mijn nichtjes de westerse vrouwen benijden om hun keuzemogelijkheden. Ze hadden best de optie gewild om moeder te zijn en ook te werken, ze hadden best de opvangmogelijkheden gewild en de voor werkende moeders enigszins tolerante cultuur.

Toch vind ik dat we in het Westen ook veel van hen kunnen leren. Bijvoorbeeld over moederschap op jonge leeftijd. Daar valt namelijk ook veel voor te zeggen.

Een eigenwijze Nederlandse kennis van mij besloot tegen de stroom in te roeien en koos precies daarvoor. Net uit de collegebanken, klaar met de stage, besloot ze samen met haar partner niet verder te wachten, maar kinderen te nemen.

Het heeft vele voordelen. Je bent een jonge moeder, met veel meer energie dan al die oude vrouwen. Je ouders zijn nog jong en energiek genoeg om bij te springen. Als je vriendinnen eindelijk aan kinderen beginnen en met een hoop gedoe en stress proberen moederschap en baan te combineren, ben jij al min of meer klaar en kun je je ontspannen en gefocust op je werk storten. Fulltime en met alle aandacht, waardoor je ook nog eens een veel grotere kans maakt carrière te maken.

Tja, daar valt wat voor te zeggen. Jong ouderschap is de nieuwe emancipatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden