Vroeg geboren baby's snel opgegeven door arts

(Novum) - Zwangere vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen worden onvoldoende doorverwezen naar gespecialiseerde vroeggeboortecentra. Hierdoor sterven mogelijk onnodig kinderen. Dat schrijven kinderartsen en gynaecologen op basis van onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vrijdag is verschenen.

De onderzoekers bestudeerden 512 vroeggeboortes na een zwangerschapsduur tussen de 22 en 31 weken. Kinderen worden vanaf week 26 levensvatbaar geacht. Bij geboortes na een zwangerschap korter dan 24 weken werd in geen enkel geval door een arts actie ondernomen om het leven van het kind te redden. Bij 89 procent van de geboortes in week 24 werd geen behandeling ingezet en alle baby's in deze categorie overleden. Van de kinderen die na 25 weken zwangerschap ter wereld kwamen werd slechts een kwart behandeld. Een ander opvallende uitkomst is volgens de onderzoekers dat 29 procent van de kinderen geboren na week 26, die dus levensvatbaar werden geacht, kwam te overlijden.

Artsen zijn volgens het onderzoek terughoudend met doorverwijzen naar gespecialiseerde centra omdat er onduidelijkheid bestaat over de ondergrens van levensvatbaarheid. Volgens Joost Zaat, huisarts en lid van de hoofdredactie van het artsenblad, is er sprake van een schemergebied. Dat kinderen vanaf week 26 levensvatbaar zouden zijn mag volgens Zaat niet betekenen dat bij mogelijke vroegere geboortes artsen niets doen of niet volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie handelen.

In de richtlijn staan adviezen over hoe artsen bij mogelijke vroeggeboortes om moeten gaan met medicatie, behandeling en doorverwijzing.

De onderzoekers pleiten ervoor dat artsen vrouwen met een mogelijke zeer vroege geboorte doorverwijzen naar vroeggeboortecentra. Volgens de onderzoekers zouden artsen in ieder geval moeten overleggen met deskundigen van dergelijke centra. Pas dan kan een onderbouwd en overwogen besluit worden genomen om al dan niet verder te behandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden