Vroeg eindstation

Een kleine honderd miljoen heeft de bouw van het Colosseum-Romeinse stijl in Las Vegas gekost. In de dieprode stoelen nestelen zich vijf dagen per week vierduizend bewonderaars. Ze hebben tussen de 85 en 200 euro voor een kaartje betaald. De ster zelf krijgt honderd miljoen euro plus nog eens de helft van de winst, die Caesar's Palace maakt. Celine Dion is niet alleen de best verkochte zangeres aller tijden, ze is ook nog eens de duurste en meest prestigieuze act waaraan Las Vegas zich ooit heeft gewaagd.

Toen ze drie jaar geleden op een soort tweede huwelijksreis met haar man en goeroe René Angelil het gokcentrum in Nevada bezocht zag ze de show 'O' (voor eau=water) van het befaamde showgezelschap Cirque du Soleil. Dat wil ik ook als ik weer ga optreden, verzuchtte Dion. En aangezien Angelil niet alleen een uitstekend zaakwaarnemer is, maar ook een fervent gokker was het besluit snel genomen: wij gaan naar Las Vegas. ,,Dit is het klapstuk. Als ik dat wil meemaken is het nu of nooit'', stelt Dion vast.

Het werd een gok voor iedereen die betrokken is bij de show 'A New Day', die nu drie maanden loopt. In de eerste plaats voor Caesar's Palace, dat ooit beroemdheden als Frank Sinatra en Elvis Presley op de bühne bracht, maar het al jaren moet afleggen tegen de glitter van de concurrenten Bellagio en Mandalay Bay.

Alleen al de aanleg van het Colosseum was een gok. Want drie jaar show betekent wel de verplichte verkoop van 2,5 miljoen dure kaartjes. Voor Dion zelf is het al een even groot waagstuk, want het kost weinig moeite om wereldwijd 2,5 miljoen fans naar je concert te halen, maar dat ze daarvoor een reis naar Las Vegas maken is minder vanzelfsprekend.

Dion, die zich een kort kapsel heeft aangemeten, heeft met diva-allures haar eisen gesteld voor de ruim zeshonderd shows, die in tot de zomer van 2006 staan te wachten. Dagelijks wordt ze per limousine van het luxeonderkomen in het kunstmatig aangelegde Lake Las Vegas naar het Colosseum gebracht. Het liefst zou ze die luttele 17 mijl per heli doen, maar tegen de geluidsoverlast hadden de gefortuneerde buren grote bezwaren.

In het theatercomplex gaat ze per privé-lift naar het appartement van acht kamers onder het toneel. Hier kan ze de familie uit Charlemagne (Quebec) en vrienden vermaken. En om te voorkomen dat die hete en droge woestijnwind van Nevada het gouden keeltje zal schroeien wordt de luchtvochtigheid in het Colosseum voortdurend op 55 procent gehouden. Zoontje René Charles van twee zullen ze niet aantreffen in het theater. Dion: ,,We wonen niet in het casino en ik heb geen zin luiers te verschonen op een wankele tafel.''

De grote vraag is natuurlijk of 'A New Day' het drie jaar zal volhouden. De critici hebben zo hun twijfels. Franco Dragone -van Cirque du Soleil- heeft in een halfjaar een prachtig aangeklede show 'ontworpen', waarin Dion zelfs op tientallen meters hoog over het podium zweeft. Maar het is allemaal zo vlak, zo zielloos, zo braafjes Dion. In een van de 20 nummers, die ze brengt, liggen wat dansers met ontblote borst aan haar voeten, maar dat is dan ook het meest frivole wat de theatergangers krijgen te zien.

De show is juist heel goed uitgekiend, zeggen Dions verdedigers. Het publiek dat naar Las Vegas komt is nu eenmaal van familie Doorsneeniveau en wil leuk vermaak en mooi gezang. Als je bedenkt dat de middelbare heren Siegfried en Roy al jaren volle zalen trekken met hun circusachtige tijgershow net als de 58-jarige Gladys Knight met haar optredens hebben ze misschien wel gelijk. Maar is Las Vegas niet een beetje te vroeg het eindstation voor een zangeres die net 35 jaar is geworden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden