Vrij

Mij kan niks meer gebeuren. Na drie weken lang mijn hersens te hebben verkracht, zijn eindelijk de examens voorbij. Eindelijk hoef ik niets meer te weten of te kennen: geestelijk ben ik vanaf nu een vrij man! Niemand op deze aardbol kan van mij nog eisen de accusativus van puella op te hoesten. En wie mij ooit nog zal vragen naar drie kenmerken van een monopolistisch oligopolie, zal slechts hoongelach terugkrijgen.

Het leren voor de examens kan men het beste vergelijken met het volproppen van een piepklein koffertje met de garderobe van het hele Russische Staatscircus. Kleren van alle seizoenen moesten mee, want het kon vriezen of dooien. Naarmate het koffertje voller kwam te zitten, drukte ik eerst mijn linkerknie op het deksel, dan mijn rechter, en steevast eindigde ik springend op het kofferleder. (Vandaar het werkwoord 'stampen')

Als ik vervolgens tijdens het examen het valies voorzichtig openklikte, sprong de inhoud eruit als ontplofte er een bom. Zoek dan nog maar eens de juiste kleren bij elkaar...

Nu de examens echter voorbij zijn, kan ik het koffertje en de verschillende garderobes ritueel verbranden. Anders gezegd; u bent nu getuige van het vrijwel geheel deleten van mijn harddisk. Terwijl u deze zin leest, besluit ik in de tussentijd de gehele vervoeging van tre te vergeten. Zomaar. En als u deze zin dan ook nog even doorneemt, wis ik meteen mijn kennis over de citroenzuurcyclus.

Zo, dat lucht op. Eindelijk weer ruimte voor belangrijke zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden